
Poliția și trupele NATO s-au ciocnit cu protestatarii sârbi în nord, unde au existat tulburări din cauza instalării primarilor etnici albanezi, scrie BBC.
Criza datează din aprilie, când sârbii kosovari au boicotat alegerile locale, permițând etnicilor albanezi să preia controlul asupra consiliilor locale cu o prezență la vot mai mică de 4%.
Atât UE, cât și SUA au criticat autoritățile din Kosovo pentru că au destabilizat situația din nordul țării și au avertizat împotriva oricăror acțiuni care ar putea aprinde tensiunile etnice acolo.
Personal de menținere a păcii din Italia și Ungaria s-a numărat printre victimele celor mai recente violențe de luni, a spus NATO. Ministrul italian de externe Antonio Tajani a declarat că 11 sunt italieni, dintre care trei se aflau într-o stare gravă, dar care nu le pune viața în pericol.
Președintele sârb, Aleksander Vucic, a declarat că peste 50 de sârbi au avut nevoie de tratament în spital și că și mai mulți au fost răniți.
NATO a calificat atacurile „total inacceptabile”, adăugând într-o declarație că a cerut tuturor părților „să se abțină de la acțiuni care aprind și mai mult tensiunile, iar în acest timp să se angajeze în dialog”.
Ana Brnabic, șefa guvernului sârb, a afirmat luni că situaţia din Kosovo este tensionată şi mai dificilă decât oricând până acum, transmite Agerpres. Totodată, ea le-a mulţumit sârbilor kosovari pentru că au rămas calmi şi s-au abţinut de la violenţe, a consemnat Tanjug.
În acelaşi timp, Ana Brnabic a mai afirmat că reacţia KFOR a fost întârziată, menționând că sarcina acestei forţe este de a apăra pacea şi interesele locuitorilor din Kosovo şi nu interesele "uzurpatorilor".
"Prin menţinerea păcii, menţinem supravieţuirea sârbilor din Kosovo-Metohija", a spus Brnabic. "Nu am niciun cuvânt bun de spus despre partenerii noştri din UE sau KFOR - reacţia lor a fost întârziată, ar fi trebuit să fie de vineri unde sunt acum. Potrivit rezoluţiei 1244 a Consiliului de Securitate al ONU, mandatul lor este de a apăra pacea şi stabilitatea şi, mai presus de orice, pe oameni. Astăzi, ei nu-i apără pe oameni, nu apără democraţia, ceea ce fac azi este să-i apere pe uzurpatori de democraţie şi cetăţenii de rând", a subliniat şefa guvernului sârb, potrivit Tanjug.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
- Cu cât cresc pensiile. Cine va primi mai mulți bani pe noua formulă de calcul
- Soluția disperată la care recurge Orianda, soția lui Călin Donca, pentru a-și putea crește cei cinci copii / video
- Cât a ajuns să fie prețul cerut pentru o garsonieră în Buzău. Clujul rămâne în urmă în acest ritm
- Topul țărilor unde sunt plecați românii. Ce spun datele recensământului privind mobilitatea populației
- BANCUL ZILEI: Surpriza unui pescar...
- Zodia sfătuită să ia decizii pe plan profesional în această săptămână. Daniela Simulescu: Luați inițiativă și se vor întâmpla lucruri / video
- Festivalul de bun must şi pastramă după gust își deschide porțile joi, 5 octombrie, în Capitală
- Răspunsul unui parlamentar USR pentru un român care i-a zis: „Pe vremea lui Ceaușescu era mai bine. Aveam fabrici și uzine. Acum nu mai avem nimic”
- Magistrații ar putea băga statul în faliment. Chirieac, către Zetea: Convocați referendum!
- Un autobuz a căzut de pe un pod aproape de Veneţia. Un pompier italian spune că "sunt prea mulţi morţi" - Galerie foto