Trupele eritrene opresc ajutoarele umanitare pentru victimele colaterale din regiunea Tigrai
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Pexels
Pexels
Ajutorul umanitar, destinat populației din Tigray, este oprit la punctele de control de militarii eritreni. Ajutoarele nu au reușit să ajungă în totalitate la persoanele afectate. 

În regiunea Tigrai din Etiopia, trupele eritrene, deghizate în uniformele armatei etiopiene, opresc la bariere automobilele cu ajutoare umanitare, destinate populației afectate de conflict. Regiunea de nord a țării este marcată de războaie, militanții eritreni făcând ravagii în zonă, violând și omorând femeile și copiii. 

O echipă de teren a CNN a fost întâmpinată la un punct de verificare de soldați eritreni, îmbrăcați în uniforme vechi ale armatei etiopiene. Aceștia au luat în custodie mai multe puncte de verificare de pe rutele practicate de convoaiele umanitare. Aceiași militari ale grupărilor divergente au luat sub ocupație puținele spitale funcționale din zonă, terorizând deopotrivă personalul medical și pacienții. 

Comunitate internațională se bazează pe vorbe

În ciuda presiunilor comunității internaționale și ale administrației Biden, trupele eritrene nu intenționează să părăsească zona. Guvernul etiopian a restricționat accesul jurnaliștilor din țară până în urmă cu puțin timp, iar o cădere a rețelelor de comunicare, provocată de guvern, a ascuns datele adevărate ale conflictului din Tigray și dimensiunile acestuia. 

Din informațiile CNN, trupele eritrene sunt mână în mână cu guvernul etiopian, care asistă impasibil la campaniile nemiloase ale mercenarilor. În unele zone, trupele dețin controlul total și își impun propriile reguli. 

Spitale vandalizate

Aproape 70% din unitățile sanitare din zona de conflict Tigray, Etiopia, au fost vandalizate în luna martie, furându-se și echipament medical, se arată într-un raport al Médecins Sans Frontières. Conform BBC, locațiile au fost vizate „intenționat” pentru a le face „nefuncționale”, adaugă MSF. Situația a avut un impact „devastator” asupra populației, a mai transmis organizația, într-un comunicat. Autoritățile etiopiene au explicat că serviciile sanitare din țară au revenit la normal.

Regiunea Tigray a fost cuprinsă de conflict pe 4 noiembrie 2020, când premierul Abiy Ahmed a ordonat o acțiune împotriva fostului partid de guvernământ, Frontul Eliberării Poporului Tigray. Luptele continuă, chiar dacă premierul Abiy a declarat victorie la finalul lunii noiembrie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel