Trupe de menţinere a păcii în Kazahstan, trimise de Organizaţia Tratatului pentru Securitatea Colectivă
Autor: Doinița Manic | Publicat pe: 06 ian 2022, 08:25
WhatsApp
Trupe de menţinere a păcii în Kazahstan, trimise de Organizaţia Tratatului pentru Securitatea Colectivă / Foto: Captură video RT
Trupe de menţinere a păcii în Kazahstan, trimise de Organizaţia Tratatului pentru Securitatea Colectivă / Foto: Captură video RT
Organizaţia Tratatului pentru Securitatea Colectivă trimite trupe de menţinere a păcii în Kazahstan.

Organizaţia Tratatului pentru Securitatea Colectivă, o alianţă militară condusă de Rusia, a decis trimiterea de forţe de menţinere a păcii în Kazahstan, în contextul anarhiei apărute din cauza protestelor violente, transmite Mediafax.

Preşedintele Kazahstanului, Kassym-Jomart Tokayev, a cerut miercuri seară intervenţia Organizaţiei Tratatului pentru Securitatea Colectivă pe fondul escaladării violenţelor.

Preşedintele în exerciţiu al organizaţiei, premierul armean Nikol Paşinian, a anunţat în cursul nopţii, potrivit BBC, că alianţa militară va trimite trupe de menţinere a păcii în Kazahstan, pentru o misiune "cu durată limitată".

Ce țări fac parte din Organizaţia Tratatului pentru Securitatea Colectivă

Din Organizaţia Tratatului pentru Securitatea Colectivă fac parte Rusia, Armenia, Belarus, Kazahstan, Kîrgîzstan şi Tadjikistan. Nu este clar când va începe misiunea de stabilizare a Kazahstanului şi nici câţi militari vor fi mobilizaţi.

Zeci de mii de protestatari au devastat instituţii şi magazine în mai multe oraşe din Kazahstan, în contextul protestelor faţă de majorarea nejustificată a preţurilor la carburanţi.

Manifestanţii au incendiat reşedinţa prezidenţială din Almatî, cel mai mare oraş din Kazahstan. De asemenea, a fost incendiat sediul Primăriei, situat în imediata vecinătate. Sediul Parchetului regional a fost devastat. Aeroportul din Almatî a fost ocupat de protestatari, iar toate cursele aeriene au fost suspendate.

Cel puțin opt morți și 317 de răniți

Miercuri seară, în oraşul Almatî a fost lansată o operaţiune "antiteroristă" pentru restabilirea ordinii publice. Conform celui mai recent bilanţ, opt agenţi de poliţie au fost ucişi în confruntările cu protestatarii, iar alte 317 persoane au fost rănite, în mai multe oraşe din Kazahstan, afirmă surse citate de agenţia Sputnik.

Preşedintele Kassym-Jomart Tokayev a dat asigurări că va rămâne în Kazahstan indiferent de situaţie. Kassym-Jomart Tokayev a anunţat demiterea fostului preşedinte Nursultan Nazarbayev din funcţia de director al Consiliului pentru Securitate Naţională, un organism decizional influent. Guvernul condus de premierul Askar Mamin şi-a prezentat demisia, iar prim-ministru interimar a fost numit Alichan Smajylow.

VEZI ȘI: Revolte în Kazahstan. Chirieac: Astfel de manifestări nu pleacă de la sine. Rusia nu-şi permite să piardă Kazahstanul

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?