Urmărește emisiunea live
Trump vs. Biden. Titus Corlățean, ANALIZA dezbaterii din SUA: A comis o eroare
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Donald Trump
Donald Trump
Fostul ministru al Afacerilor Externe, Titus Corlățean, a oferit o analiză în exclusivitate pentru DCNews referitoare la dezbaterea dintre cei doi candidați la președinția Statelor Unite ale Americii, Donald Trump și Joe Biden.

„A fost o dezbatere extrem de interesantă, privită dinspre Europa spre Statele Unite. De data asta a avut mai puține scântei, artificii și cuvinte provocatoare. A fost mai sobră, mai așezată și nu au lipsit, evident, momentele mai tensionate și contrele reciproce. Dacă ar fi să evaluez obiectiv, aș spune că președintele Trump a punctat foarte clar tema imigrației, care e o temă ce-i aparține încă dinaintea obținerii primului mandat și unde mesajul său are o relevanță internă. De asemenea, a punctat foarte bine pe domeniul economic, unde se vede și experiența sa, și faptul că provine din mediul de afaceri, e un spirit mult mai pragmatic și mai aplicat, focalizat pe interesul intern al companiilor americane și al Statelor Unite, în raport cu contracandidatul său, Joe Biden.

O altă temă pe care a punctat-o foarte bine a fost cea legată de corupția familiei Biden și, chiar dacă nu s-au făcut referire la România, cel puțin precizări cu privire la Rusia, China și Ucraina pot să genereze dificultăți serioase contracandidatului democrat”, a spus Titus Corlățean.

Joe Biden, mai pregătit pe politica externă

„De cealaltă parte, domnul Biden a punctat mult mai bine tema politicii externe. E clar că e mult mai bine poziționat decât actualul președinte. Totodată, a fost foarte bun pe tema de sănătate. Acolo a fost o încleștare foarte aspră. Totuși, cred că a comis o eroare pe tema legată de protecția mediului înconjurător. Noi știm, și din dezbaterile interne anterioare, că problematica privilegierii domeniului economic, a industriei americane, e o temă care sensibilizează opinia publică din SUA. Referiri privind posibile închideri ale unor rafinării, pe considerente de protecție a mediului, nu am convingerea că generează foarte multă simpatie în opinia publică internă americană, mai ales în cercurile de afaceri”, a spus acesta.

Trump, om politic puternic și coerent

„A fost o bătălie politică foarte interesantă, care din exterior a lăsat impresia că actualul președinte, Donald Trump, este un om politic mult mai puternic și mai coerent cu interesul american, raportat la alte interese exterioare. Cred că din această confruntare, expertiza superioară a candidatului Biden în politică externă și prevalența legată de viața internă a Statelor Unite, punct forte al președintelui Trump, cred, din exterior, că e mai important pentru cetățeanul american ce se întâmplă cu economia, cu aspectele sociale din interiorul țării decât aspectele de politică externă. În general, în statele occidentale, aspectele acestea prevalează față de cele privind politica externă, acolo unde numai o elită este cu adevărat interesată”, a adăugat Corlățean.

România trebuie să își urmărească interesul, indiferent cine va câștiga

„Până la urmă, cetățenii Statelor Unite vor decide și noi așteptăm cu interes rezultatul acestor alegeri. Pentru România, SUA au fost, sunt și vor continua să rămână principalul aliat strategic. Iată, și cu o potențială creștere a prezenței economice în țara noastră, ceea ce e un lucru pe care ar trebui să îl salutăm și care s-a întâmplat doar în ultimii doi ani de administrație republicană, timp de două mandate ale administrației democrate nu prea am văzut o mare implicare. Singurul lucru care rămâne important pentru noi, corect și legitim față de interesul României, indiferent care va fi următoarea administrație, este legat de tema vizelor”, a subliniat acesta.

Statele-cheie, cu industrie petrolieră, pot înclina balanța în favoarea lui Trump

„Alegerile din 2016 au fost decise nu de numărul de voturi exprimate la acel moment, peste 2 milioane de voturi în plus pentru Hilary Clinton, față de actualul președinte, ci de numărul de electori din statele federale, care au contribuit la câștigul lui Trump. În statele care dețin industrie petrolieră și, în general, industrie americană competitivă, lucrurile astea contează foarte mult. Un astfel de mesaj, dat de Joe Biden, riscă să îi provoace pierderi considerabile în plan electoral, mai ales în state cu un număr mare de electori, precum Pennsylvania cu 20 sau Texas cu 38”, a conchis Titus Corlățean. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel