Data publicării:
Trump și Putin vor discuta despre războiul din Ucraina. În ce stadiu se află negocierile privind armistițiul

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, urmează să discute în această săptămână cu omologul său rus, Vladimir Putin, despre modalități de a pune capăt războiului din Ucraina, a declarat trimisul american Steve Witkoff pentru CNN, duminică, după o întâlnire pe care a descris-o drept „pozitivă” cu liderul de la Kremlin, potrivit Reuters.
„Mă aștept ca săptămâna aceasta să aibă loc un apel telefonic între cei doi președinți. De asemenea, continuăm să avem discuții și cu oficialii ucraineni”, a declarat Witkoff, care s-a întâlnit cu Putin joi seară. Acesta a adăugat că discuția dintre Trump și Putin va fi „foarte bună”.
Trump încearcă să obțină sprijinul lui Putin pentru o propunere de încetare a focului pe o perioadă de 30 de zile, acceptată de Ucraina săptămâna trecută, în timp ce luptele aeriene intense au continuat în weekend. Între timp, forțele ruse au avansat semnificativ în încercarea de a elimina trupele ucrainene din regiunea Kursk, aflată pe teritoriul rus.
Într-o postare pe rețelele sociale, vineri, Trump a declarat că există „șanse foarte mari” ca acest „război oribil și sângeros să ajungă, în sfârșit, la final”. Totodată, el a menționat că i-a „solicitat ferm” lui Putin să nu elimine miile de soldați ucraineni pe care Rusia îi împinge afară din Kursk.
Putin a afirmat că va respecta cererea lui Trump și va cruța viețile soldaților ucraineni, cu condiția ca aceștia să se predea. Kremlinul a transmis, vineri, că Putin i-a trimis un mesaj lui Trump, prin intermediul lui Witkoff, exprimându-și „un optimism prudent” privind posibilitatea ajungerii la un acord de încetare a ostilităților.
În declarații făcute duminică la diverse posturi de televiziune, Steve Witkoff, secretarul de stat Marco Rubio și consilierul pe probleme de securitate națională al lui Trump, Mike Waltz, au subliniat că există încă provocări semnificative înainte ca Rusia să fie de acord cu un armistițiu, cu atât mai puțin cu un acord de pace.
Întrebat la ABC dacă SUA ar accepta un acord de pace în care Rusia ar păstra teritoriile ocupate în estul Ucrainei, Waltz a răspuns retoric: „Vom alunga fiecare rus de pe fiecare centimetru de pământ ucrainean?”. Acesta a subliniat că negocierile trebuie să fie „ancorate în realitate”.
La rândul său, Marco Rubio a declarat pentru CBS că un acord final de pace va presupune „multă muncă dificilă și concesii din partea ambelor tabere, atât Rusia, cât și Ucraina”. El a adăugat că este greu să înceapă negocierile „atâta timp cât continuă luptele”.
Donald Trump a avertizat că, dacă nu se ajunge la un armistițiu, războiul dintre Rusia și Ucraina riscă să escaladeze într-un al Treilea Război Mondial. Președintele american a anunțat că rolul generalului Keith Kellogg de trimis special a fost restrâns la Ucraina, după ce oficialii ruși au cerut excluderea acestuia din discuțiile de pace.
În plus, o licență care permitea tranzacții energetice americane cu instituții financiare ruse a expirat săptămâna trecută, crescând presiunea asupra lui Putin de a accepta un acord de pace.
Departamentul Trezoreriei SUA analizează, de asemenea, posibile sancțiuni asupra marilor companii petroliere rusești și a firmelor de servicii din domeniul petrolier, conform unei surse familiare cu situația. Aceste măsuri intensifică sancțiunile deja impuse de administrația Biden și ar putea spori presiunea economică asupra Moscovei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News