Trump, presiuni asupra membrilor alianței NATO
Data publicării:
Autor: Alexandru Ichim
WhatsApp
Exercitiu NATO in Marea Neagra
Exercitiu NATO in Marea Neagra
Aliaţii NATO s-au angajat joi să crească cheltuielile pentru apărare, acceptând o solicitare esenţială din partea preşedintelui SUA Donald Trump, cu ocazia marcării a 70 de ani de la crearea Alianţei, informează dpa.

Alianţa reunită miercuri şi joi la Washington a avertizat asupra apariţiei unui "Rusii mai agresive" şi asupra ameninţării terorismului.

Preşedintele Trump a cerut aliaţilor să majoreze cheltuielile pentru apărare la 2% din PIB, în conformitate cu angajamentul asumat de membrii NATO în 2014, ce vizează atingerea acestui obiectiv într-un termen de zece ani.

Preşedintele acuză aliaţii că au profitat de Washington, care suportă cea mai mare parte a cheltuielilor generale de apărare, bazându-se pe SUA pentru a-şi asigura securitatea. Doar câţiva membri îşi îndeplinesc această promisiune, aminteşte dpa.

"Am făcut progrese considerabile dar putem, trebuie şi vom face mai mult", se afirmă în Declaraţia comună a celor 29 de membri ai NATO, la încheierea reuniunii ministeriale din capitala SUA.

Un interes naţional al fiecărui stat

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a susţinut eforturile de a determina creşterea cheltuielilor destinate apărării de către membrii alianţei militare, deşi a insistat că acest lucru nu reprezintă o înclinarea în faţa presiunilor SUA, ci mai degrabă un interes naţional al fiecărui stat, pentru a se asigura o bună pregătire de luptă.

Secretarul de stat american Mike Pompeo a confirmat faptul că Washingtonul rămâne deplin angajat faţă de respectarea principiului apărării colective, în încercarea de a-i linişti pe aliaţii care şi-au exprimat îngrijorarea după ce preşedintele Trump a părut să pună la îndoială angajamentul administraţiei sale faţă de clauza apărării reciproce.

Pe de altă parte însă, Pompeo a avertizat statele aliate care au prezentat "scuze obosite", în opinia sa, invocând inapetenţa cetăţenilor de a dedica fonduri bugetului apărării.

Germania, una dintre ţintele criticilor Washingtonului 

Germania, cea mai mare economie a Europei, a constituit una din ţintele criticilor Washingtonului, deoarece bugetul său de apărare este blocat la 1.23% din PIB şi este prevăzut să atingă doar 1.5% din PIB până în 2024. Pompeo a spus că încă mai speră că germanii vor reuşi să "facă lucrurile cum trebuie" amintind că guvernul german a făcut promisiuni privind atingerea obiectivului colectiv.

"Nicio alianţă nu se poate măsură, de departe, cu puterea naţiunilor adunate astăzi aici" a declarat secretarul de stat american. Evidenţiind această "poziţie de forţă", înaltul oficial american a atras însă, în acelaşi timp, atenţia asupra necesităţii adaptării la "ameninţările emergente", ce includ securitatea cibernetică, prezentând, în acest context, exemplul tehnologiei chineze.

"Nouă eră a competiţiei marilor puteri"

Şeful diplomaţiei americane a declarat că Occidentul intră în prezent într-o "nouă eră a competiţiei marilor puteri" şi a menţionat în mod specific provocările venite din partea Rusiei, Chinei şi Iranului.

Prezenţa NATO în Afganistan a fost, de asemenea, discutată la Washington, dar discuţii concrete în ceea ce priveşte reducerile de trupe vor avea loc probabil în momentul punerii în practică a procesului de pace. Statele Unite sunt angajate în discuţii cu talibanii şi cu alţi actori regionali într-un efort de a se ajunge la un acord de pace.

Planurile de creştere a prezenţei NATO în Marea Neagră au fost criticate miercuri de ministerul rus al afacerilor externe.

Secretarul general al Alianţei a respins însă criticile Moscovei şi a declarat că NATO are uşile deschise şi este dreptul suveran al oricărui stat de a alege sau nu să i se alăture. Totodată, Stoltenberg a respins revenirea la o epocă a "sferelor de influenţă".

Vezi și: Brexit: Ar putea fi propus un nou referendum

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel