Trump - Kim Jong-un, întâlnire. UE, reacție după o decizie istorică
Data publicării:
Autor: Darius Muresan
WhatsApp
Faptul că preşedintele american Donald Trump şi-a dat joi seara acceptul pentru un summit istoric cu liderul nord-coreean Kim Jong-un reprezintă o "evoluţie pozitivă", a declarat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei Uniunii Europene, Maja Kocijancic, citată de AFP.

Întrebată într-o conferinţă de presă cu privire la acest succes diplomatic al administraţiei americane, Maja Kocijancic a salutat "recentele evoluţii pozitive" în relaţiile dintre cele două Corei.

"Faptul că preşedintele (Donald) Trump este pregătit să accepte invitaţia lui Kim Jong-un la un summit reprezintă o evoluţie pozitivă", a reiterat ea.

Casa Albă a confirmat joi că preşedintele american a acceptat invitaţia tânărului lider nord-coreean.

Perspectiva acestei întâlniri a fost salutată de China, Rusia, precum şi de preşedintele sud-coreean Moon Jae-un, care s-a servit de recentele Jocuri Olimpice de la Pyeongchang, în ţara sa, pentru demersuri destinate unei apropieri cu Nordul.

[citeste si]

Referindu-se la numeroasele reuniuni la nivel înalt cu regimul de la Phenian prevăzute pentru viitorul apropiat, Maja Kocijancic a asigurat că UE este "nerăbdătoare să vadă rezultatele".

"Ne-au parvenit ecouri ale angajamentului Coreei de Nord despre începerea negocierilor privind denuclearizarea şi despre reducerea testelor sale cu arme nucleare pe durata acestor negocieri", a afirmat în continuare purtătoarea de cuvânt a şefei diplomaţiei UE, Federica Mogherini.

"Dacă aceste ecouri se confirmă în practică, aceasta ar putea crea condiţiile necesare unei soluţii negociate" a lungului conflict diplomatic cu acest regim, a spus ea.

Federica Mogherini urmează să aibă o întâlnire cu şefa diplomaţiei Coreei de Sud, Kang Kyung-Wha, în cadrul unei reuniuni a miniştrilor de externe ai UE la 19 martie la Bruxelles.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel