Trump, în drum spre Convenția Republicană din Wisconsin: „Este foarte recunoscător pentru toate rugăciunile”/video
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan, Ioana Dinu
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Fostul președinte Donald Trump este în drum spre Milwaukee pentru Convenția Națională Republicană, a anunțat consilierul său Dan Scavino într-o postare pe X, însoțită de un videoclip al coloanei oficiale a lui Trump la aeroport.

După ce a supraviețuit unei tentative de asasinat sâmbătă, la un miting din Pennsylvania, în care a fost rănit la ureche, Trump a declarat că se simte bine și că abia așteaptă să participe la conferința GOP din Milwaukee.

Atacul de sâmbătă, care l-a rănit pe fostul președinte, a adus o schimbare majoră în cursa prezidențială și a introdus un element de incertitudine în planurile pentru Convenția Națională Republicană din această săptămână, ambele partide încercând să se adapteze stării de șoc a națiunii.

Tonul și programul convenției vor fi în mare măsură influențate de fostul președinte, care a fost profund implicat în organizarea evenimentului de patru zile din Milwaukee. Trump și-a exprimat dorința de a se adresa susținătorilor, postând duminică dimineața pe Truth Social că el și mișcarea sa vor „rămâne rezistenți în credința noastră și sfidători în fața răutății.”

Duminică după-amiază, Trump a anunțat pe Truth Social că va pleca spre Milwaukee în câteva ore, în loc să amâne călătoria cu două zile. Fostul președinte a subliniat că nu va permite unui potențial asasin să-i schimbe programul sau planurile.

O persoană care a vorbit cu Trump în ultimele 12 ore a spus că fostul președinte a avut o reacție „spirituală” în legătură cu situația, „ceea ce este total neobișnuit pentru el.” Această persoană a dorit să rămână anonimă pentru a putea discuta deschis conversațiile și planificările confidențiale, scrie The Washington Post.

„El crede că a primit un dar de la Dumnezeu. Nu poate să creadă,” a spus sursa. Consilierii lui Trump îndeamnă pe toți cei implicați să sublinieze „unitatea” partidului la convenție. Se așteaptă ca evenimentul de patru zile să se concentreze mai mult pe „curajul și reziliența” fostului președinte, a declarat o persoană apropiată de el. Organizatorii convenției doresc ca vorbitorii să tempereze retorica din discursuri.

Într-un memoriu trimis personalului duminică dimineața devreme, consilierii principali ai lui Trump, Chris LaCivita și Susie Wiles, au declarat că convenția „va continua conform planului,” în timp ce delegații partidului se pregătesc să „îl nominalizeze pe președintele nostru pentru a fi candidatul curajos și neînfricat al partidului nostru.”

LaCivita și Wiles au anunțat că securitatea a fost întărită la birourile de campanie ale lui Trump din D.C. și West Palm Beach, Florida, și au încurajat personalul să evite aceste birouri până la evaluarea completă a riscurilor de securitate. Mai multe surse implicate în organizarea convenției au confirmat că au fost luate măsuri suplimentare de securitate, inclusiv cele din afara perimetrului securizat. Totuși, se așteaptă ca programul să continue în mare parte conform planului.

Pentru a reduce diviziunile interne din cadrul GOP, Nikki Haley, fosta guvernatoare a Carolinei de Sud și fostă candidată la nominalizarea republicană împotriva lui Trump, va susține un discurs la convenție, potrivit unor surse familiare cu planificarea. Haley nu a răspuns imediat solicitării de comentarii.

Una dintre marile provocări pentru consilierii atât ai lui Trump, cât și ai președintelui Biden în zilele următoare va fi gestionarea furiei și retoricii partizane care au izbucnit imediat după atac. Mulți susținători ai lui Trump, atât alegători de rând, cât și oficiali aleși, au argumentat rapid pe rețelele sociale că retorica lui Biden și a susținătorilor săi — care îl prezintă pe Trump ca pe o amenințare la adresa democrației — a condus la evenimentele de sâmbătă.

LaCivita și Wiles au încercat să tempereze tonul, cerând consilierilor să nu comenteze public despre atac. „Condamnăm toate formele de violență și nu vom tolera retorica periculoasă pe rețelele sociale.”

Inițial, LaCivita a postat un comentariu mai dur pe X sâmbătă seara — sugerând că atacul a fost legat de deciziile adversarilor lui Trump. „[B]ineînțeles că au încercat să-l țină departe de buletinul de vot, au încercat să-l bage în închisoare și acum vedeți asta,” a scris LaCivita. Ulterior, el a șters postarea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel