Trump, dispută cu o țară din Africa. Declarațiile au deranjat
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
AGERPRES.
AGERPRES.
Președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, este vizat de reprezentanții Etiopiei. Acesta a făcut niște declarații care i-au deranjat.

Primul ministru al Etiopiei a declarat că țara sa "nu se va prăbuși la agresiuni de niciun fel" după ce președintele Donald Trump a sugerat că Egiptul ar putea distruge un controversat baraj de pe râul Nil. Este vorba de Marele Baraj Renascentist Etiopian, care se află în centrul unei dispute de lungă durată care implică Etiopia, Egiptul și Sudanul.

Ce a declarat Trump?

Trump a spus că Egiptul nu va putea accepta construirea barajului și ar putea să „arunce în aer” construcția. SUA au anunțat în septembrie că vor limita resursele pentru Etiopia, după ce au început lucrările la baraj. Președintele Trump l-a sunat vineri pe premierului sudanez, Abdalla Hamdok, și premierului israelian, Benjamin Netanyahu, în fața reporterilor de la Casa Albă. Subiectul barajului a fost pus pe masă, iar Donlad Trump și Abdalla Hamdok și-au exprimat speranța unei soluționări pașnice a litigiului.

Totuși, Trump a spus că „este o situație foarte periculoasă, deoarece Egiptul nu va putea trăi așa”. El a continuat: "Și am spus-o și o spun tare și clar, vor arunca în aer acel baraj. Trebuie să facă ceva."

De ce deranjează construcția?

Fluviul Nil acoperă cea mai mare parte a necesităților Egiptului și, odată cu construcția sa, volumul de apă ar fi limitat și ar afecta economia egipteană, deoarece Etiopia preia controlul asupra fluxului celui mai lung râu din Africa. Odată finalizată, structura de 4 miliarde de dolari de pe Nilul Albastru, va fi cea mai mare realizare hidroelectrică din Africa. 

Totodată, și Sudanul este îngrijorat de construcția barajului, în timp ce Etiopia, care a anunțat începerea construcției în 2011, spune că are nevoie de baraj pentru dezvoltarea economică. Negocierile dintre cele trei țări erau conduse de SUA, dar acum sunt supravegheate de Uniunea Africană.

Premierul Etiopiei, declarații puternice

Premierul Etiopiei, Abiy Ahmed, nu a abordat în mod direct observațiile lui Trump, dar se pare că există puține îndoieli care au determinat comentariile sale solide. "Etiopia nu se va prăbuși în niciun fel de agresiune", a spus el. "Etiopienii nu au îngenuncheat niciodată pentru a-și asculta dușmanii, ci pentru a-și respecta prietenii. Nu o vom face astăzi și în viitor", a mai precizat acesta, potrivit BBC.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel