Data actualizării:
Data publicării:

Trump, despre schimbul de deținuți cu Rusia: O victorie pentru Putin

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres
”Creează un precedent foarte rău”, susține Donald Trump privind  schimbul de deținuți încheiat între Rusia și Occident. 

Donald Trump, fostul președinte al SUA și candidatul republican pentru alegerile din acest, a fost foarte critic cu privire la schimbul de deținuți încheiat între Rusia și Occident, calificându-l drept o ”victorie pentru Putin”, informează AFP, notează Agerpres.

”Rușii au făcut o afacere bună”, a afirmat candidatul republican despre acordul de eliberare de deținuti, considert ca fiind cel mai mare acord de la sfârșitul Războiului rece.

Acest schimb a inclus 26 de persoane, între care și jurnalistul american Evan Gershkovich de la Wall Street Journal.

”Cred că este minunat că Evan se întoarce”, a spus Donald Trump în interviul pentru Fox Business. ”Dar aceste acorduri sunt teribile, vor duce la un număr considerabil de răpiri”, consideră el.

În afară de reporterul Wall Street Journal deținut din martie 2023, pe lista persoanelor eliberare figurează și fostul pușcaș american Paul Whelan, încarcerat pentru spionaj în Rusia de la sfârșitul anului 2018.

Trump, avertisment: Creează un precedent foarte rău

”Nu voi critica” acest acord, a spus miliardarul american, afirmând că este ”bine că ei s-au întors acasă”. Dar rușii ”au făcut o afacere fenomenală, iar aceasta creează un precedent foarte rău”, a apreciat el.

”Este o victorie pentru Putin”, a adăugat Donald Trump, referindu-se la președintele rus.

Candidatul republican a spus apoi că președintele Joe Biden și vicepreședintele său Kamala Harris, noul său adversar la alegerile din noiembrie, ”nu sunt respectați” pe scena internațională, conform AFP.

Replica lui Biden la criticile fostului președinte

În acest context, întrebat joi despre unele dintre criticile aduse de Donald Trump, care pretinde de mai multe luni că ar fi putut încheia cu ușurință un acord privind eliberarea deținuților americani, președintele democrat a spus: ”De ce nu a făcut-o când era președinte?”.

Cu o zi în urmă, Trump ceruse mai multe detalii cu privire la schimbul masiv de deținuți în urma căruia au fost eliberați joi reporterul Wall Street Journal Evan Gershkovich și fostul pușcaș marin american Paul Whelan din custodia Rusiei, a relatat publicația The Hill.

Trump a reacționat la vestea eliberării cetățenilor americani lăudându-și propriul bilanț de schimburi de deținuți, într-o postare pe Truth Social, întrebându-se retoric dacă Statele Unite au dat cumva bani în schimbul americanilor eliberați din închisorile ruse.

”Deci, când vor face publice detaliile schimbului de deținuți cu Rusia? Câți oameni primim față de ei? Le plătim și bani gheață? Ne dau și ei bani cash (vă rog să retrageți această întrebare, pentru că sunt sigur că răspunsul este NU)?”, a întrebat fostul președinte în postarea sa.

”Eliberăm criminali, ucigași sau huligani? Sunt doar curios, pentru că noi nu facem niciodată afaceri bune, în nimic, dar mai ales în ceea ce privește schimburile de ostatici”, a adăugat Trump.

Fostul președinte a continuat, spunând că oferirea de bani unei țări adverse ar fi un ”precedent negativ pentru viitor”.

Consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan, a respins aceste acuzații în cadrul unui briefing joi seara, afirmând că nu s-au dat bani și nu au fost relaxate sancțiunile împotriva Rusiei ca parte a acordului.

Președintele Biden a declarat joi că Gershkovich și Whelan, alături de Alsu Kurmașeva - cu dublă cetățenie, ruso-americană - și Vladimir Kara-Murza - cetățean ruso-britanic, posesor de Green Card - au fost eliberați ca parte a celui mai mare schimb de deținuți cu Rusia de după Războiul Rece. De asemenea, au fost eliberați cinci germani și șapte deținuți politici ruși.

Citește și: Ce spun colaboratorii lui Navalnîi, după schimbul de prizonieri Rusia - SUA

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel