Data publicării:

Trump a făcut o revenire de senzație în Butler, locul primei tentativei de asasinat

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres
Donald Trump s-a întors la locul unde a scăpat la limită de o tentativă de asasinat în iulie, apelând la emoțiile susținătorilor săi și sugerând că adversarii săi politici „poate chiar au încercat să mă omoare” pentru a-l împiedica să recâștige Casa Albă.

Candidatul republican la președinție – și showmanul de neîntrecut – a organizat sâmbătă un spectacol profund sentimental în Butler, Pennsylvania. Alături de el a fost miliardarul Elon Musk, care a făcut afirmația nefondată că, dacă susținătorii lui Trump nu se prezintă la vot, „aceasta va fi ultima alegere”.

Apariția lor comună în fața unei mulțimi entuziaste de mii de oameni a culminat cu ore întregi de programe menite aparent să mitologizeze împușcătura din 13 iulie pentru baza de susținători a lui Trump, exact cu o lună înainte de alegerile prezidențiale.

"Acest om nu poate fi oprit. Acest om nu poate fi învins"

Mitigul a avut loc, cu măsuri de securitate sporite, în același loc unde Trump a fost lovit de glonț la urechea dreaptă, iar un participant la miting – pompierul Corey Comperatore – a fost ucis când un atacator a deschis focul. Potențialul asasin, Thomas Crooks, în vârstă de 20 de ani, din Bethel Park, Pennsylvania, a fost împușcat și ucis de un lunetist al Serviciului Secret.

O fotografie cu Trump stând cu sânge pe față, ridicând pumnul și strigând „Luptă!” a devenit imaginea de neșters a campaniei sale. Cu toate acestea, decizia lui Joe Biden, la doar o săptămână după, de a se retrage și de a o susține pe vicepreședinta sa, Kamala Harris, i-a furat lui Trump momentul și a schimbat traiectoria cursei electorale.

Sâmbătă, Trump a devenit primul fost președinte care s-a întors la locul tentativei de asasinat pentru a-l transforma într-un avantaj politic. Campania sa a încercat să recaptureze aura candidatului lor ca erou și martir.

Când a ieșit pe scenă, un videoclip a suprapus o imagine cu George Washington traversând râul Delaware cu fotografia lui Trump cu pumnul ridicat. O voce a răsunat: „Acest om nu poate fi oprit. Acest om nu poate fi învins.”

„Așa cum spuneam…” a spus Trump când a apărut pe scenă, gesticulând spre un grafic privind imigrația la care se uita când au început focurile de armă cu 12 săptămâni în urmă. Mulțimea, care era covârșitor de albă, a aclamant entuziast, ținând sus pancarte pe care scria „Luptă! Luptă! Luptă!”

Stând în spatele sticlei de protecție care acum înconjoară scena la mitingurile sale în aer liber, Trump a rememorat: „Pe acest pământ, un asasin fără milă a încercat să mă reducă la tăcere și să reducă la tăcere cea mai mare mișcare – Maga – din istoria țării noastre... Dar prin mâna providenței și prin grația lui Dumnezeu, acel răufăctor nu a reușit să-și atingă scopul. Nu a oprit mișcarea noastră.”

Trump a vorbit despre confruntarea cu „un dușman din interior” mai periculos decât orice adversar străin. Musk l-a aclamat pe republican.

Trump părea chiar să încerce să imite discursul lui Abraham Lincoln de la Gettysburg, descriind câmpul ca un „monument al valorii” primelor echipaje americane și 'proorocea': „Pentru totdeauna, toți cei care au vizitat acest loc sacru vor aminti ce s-a întâmplat aici și vor cunoaște caracterul și curajul pe care atât de mulți patrioti americani incredibili le-au arătat.”

Dar Trump a sugerat, fără dovezi, despre confruntarea cu „un dușman din interior” mai periculos decât orice adversar străin. „În ultimii opt ani, cei care vor să ne oprească din atingerea acestui viitor m-au defăimat, m-au pus sub acuzație, m-au inculpat, au încercat să mă scoată de pe buletinul de vot și, cine știe, poate chiar au încercat să mă omoare”, a spus el. „Dar nu am încetat niciodată să lupt pentru voi și nu voi înceta niciodată.”

Trump l-a omagiat pe pompierul voluntar Comperatore, care a fost împușcat și ucis de atacator, și pe alți doi susținători care au fost răniți. Un memorial a fost amenajat în tribună, jacheta sa de pompier fiind înconjurată de flori. Ecranele gigantice au afișat mesajul „În amintirea iubitoare a lui Corey Comperatore”, însoțit de fotografia sa. Familia lui Comperatore a fost prezentă.

La 18:11, exact la momentul când au început focurile de armă pe 13 iulie, Trump a cerut un moment de tăcere. Apoi, o clopotniță a sunat de patru ori, câte o dată pentru fiecare dintre cei patru victime, inclusiv Trump. Apoi, cântărețul de operă Christopher Macchio a interpretat Ave Maria.

Trump a trecut apoi într-un teritoriu mai familiar, făcând afirmații despre imigrație și alte subiecte. Mai târziu, l-a chemat pe scenă pe Musk, directorul executiv al Tesla și proprietar al platformei de socializare X, care a făcut o întoarcere spre dreapta politică. Musk purta o șapcă neagră, un tricou și o haină cu mesajul „Occupy Mars (Ocupăm Marte)” și a sărit în jur cu brațele ridicate, fiind întâmpinat cu aplauze. 

El a spus: „Testul adevărat al caracterului cuiva este cum se comportă sub presiune. Am avut un președinte care nu putea urca o scară și altul care ridica pumnul după ce a fost împușcat! Luptă, luptă, luptă!”

Musk a completat: „Președintele Trump trebuie să câștige pentru a păstra constituția. Trebuie să câștige pentru a păstra democrația în America. Aceasta este o situație pe care trebuie să o câștigăm. Adu toți cei pe care îi știi, trage-i să se înscrie pentru a vota. Dacă nu o fac, aceasta va fi ultima alegere. Aceasta este predicția mea.”

Sâmbătă, prezența securității a fost intensificată, cu ofițeri ai Serviciului Secret și ai altor forțe de ordine în uniforme de camuflaj staționați pe acoperișuri. Clădirea din care Crooks a tras a fost complet obstrucționată de camioane de mare tonaj și de un gard.

Împușcăturile de la Butler au dus la critici răspândite la adresa Serviciului Secret și la demisia directorului acestuia. Criticii și-au exprimat îngrijorarea cu privire la modul în care Crooks a reușit să acceseze un acoperiș din apropiere, având o linie de vedere directă spre locul unde vorbea Trump. În septembrie, fostul președinte a supraviețuit unei alte tentative asupra vieții sale, când un atacator s-a ascuns nedetectat timp de aproape 12 ore pe un teren de golf la unul dintre cluburile sale din Florida.

Atmosfera de la miting și părerile americanilor prezenți

Mitingul avea o atmosferă optimistă, asemănătoare cu un picnic uriaș. Oamenii stăteau pe iarbă sau pe scaune pliabile și se plimbau sub soarele arzător. Priveau spre cerul albastru strălucitor, unde patru parașutiști din forțele speciale – unul ținând un uriaș Drapel cu Stele și Benzi (Drapelul american) – săreau dintr-un avion Cessna 206 de la o înălțime impresionantă, urmat de un zbor deasupra cu „Trump Force One”, însoțit de muzica tematică din filmul Top Gun.

O cortină afișa picturi ale celebrei imagini cu un Trump pătat de sânge și cu pumnul ridicat – reproduceri care erau la vânzare cu prețuri de până la 200 de dolari. Acea fotografie era vizibilă și pe numeroase tricouri purtate de susținătorii lui Trump, cu sloganuri precum „Luptă... luptă... luptă!”, „American badass”, „Nu te preda niciodată” și „Luptă. Trump 2024. Legendele nu mor niciodată”. Comercializarea experienței sale de aproape moarte era expusă în mod clar.

Participanții vorbeau despre sprijinul lor arzător pentru Trump, suspiciunea că democrații stau în spatele unei complot de asasinare și că viața sa a fost salvată prin intervenție divină.

Patricia King, în vârstă de 82 de ani, care folosea un cadru de mers, a fost la mitingul din Butler în iulie, împreună cu fiica ei de 63 de ani, Diana, și ambele au simțit că este important să se întoarcă. „Îmi amintesc așteptarea îndelungată și cât de cald era și cum oamenii au fost suficient de loiali pentru a sta acolo, iar unii dintre ei au leșinat,” a spus King, o asistentă medicală retrasă. „Îmi amintesc de împușcăturile care au început – pop, pop, pop, pop – și m-am întors să mă uit unde era el și toată lumea a început să fugă.”

King a lăudat răspunsul instinctual combativ al lui Trump în acea zi. „E grozav pentru mine. Asta înseamnă: nu mă dau bătut și asta e ceea ce reprezintă America. Nu renunțăm. Kamala Harris este prea slabă. Cred că i-ar cere lui Putin să bea o ceașcă de ceai cu ea, ceea ce pentru mine nu reprezintă putere.”

Debbie Hasan, în vârstă de 61 de ani, o proprietară care purta o șapcă Trump 2024, a descris mitingul de sâmbătă ca „o istorie în devenire” și și-a amintit de evenimentele din 13 iulie. „Mă uitam la televizor și soțul meu era în cealaltă cameră. Am început să țip: ‘L-au împușcat pe Trump! L-au împușcat pe Trump!’ Apoi l-am sunat pe fratele meu și țipam. Iar apoi, văzându-l că se ridică și ridică pumnul în aer, a fost o priveliște uimitoare. Este un om grozav.”

Hasan a expus o teorie a conspirației fără bază, conform căreia democrații ar fi orchestrat împușcătura. „Îmi pare rău să o spun, dar cred că au stat în spatele tuturor astea. Nu pot să-l învingă în alt mod. Au încercat să-l pună în instanță pentru tot felul de acuzații fabricate. Sunt la limita lor. Nu știu ce altceva să facă. Promovează ură și prejudecăți. Cum vorbesc despre el, vor spune că trebuie să fie îndepărtat.”

Mulți dintre cei prezenți la miting au reiterat afirmația lui Trump că Dumnezeu l-a salvat pentru a salva țara. Rodney Moreland, în vârstă de 66 de ani, retras din diverse meserii, inclusiv sudură, conducere de camioane și securitate, a spus: „Nu știu dacă credeți în Dumnezeu, dar a fost un înger în jurul lui în acea zi, absolut. După ce s-a întâmplat asta, comportamentul lui, totul s-a schimbat în legătură cu el. Acum este calm, rece și stăpân pe sine și știe ce cuvinte să spună.”

Dar Moreland a avertizat cu privire la un posibil backlash în urma rezultatelor alegerilor. „Dacă se va întâmpla să nu câștige iar, va fi un război. Ultimele alegeri au fost trucate. Au spus că nu putem să-l lăsăm din nou în funcție.”

Kristi Masemer, în vârstă de 52 de ani, angajată la Walmart, purtând un tricou pe care scria „Sunt încă o fată Trump. Nu-mi cer scuze”, a criticat persoanele care au spus că ar fi dorit ca asasinul să-l fi omorât pe fostul președinte.

„Oamenii care au spus 'Îmi pare rău că a ratat' sunt mizerabili. Oamenii au spus asta despre un alt om. Asta e partidul Democrat. Glumești? Asta nu e umanitate. Cine ar putea gândi așa?”, a comentat Kristi Masemer.

Masemer a lăudat autocontrolul susținătorilor lui Trump după tentativa de asasinare. „Cea mai bună parte din toate acestea a fost că oamenii din mișcarea Maga, după aceea, nu au făcut revolte. Nu ne-am răzbunat pe acești oameni pentru că nu suntem răi. Vrem doar țara noastră înapoi și atât.”

Comitatul Butler, situat pe marginea unui stat swing prezidențial râvnit, este o comunitate rural-suburbană și un bastion al lui Trump. El a câștigat comitatul cu aproximativ 66% din voturi atât în 2016, cât și în 2020. Aproximativ 57% din cei 139.000 de alegători înregistrați din comitatul Butler sunt republicani, comparativ cu aproximativ 29% care sunt democrați și 14% din alte partide.

Jana Anderson, în vârstă de 62 de ani, care lucrează la un adăpost pentru animale, a spus: „Nu cred că o femeie ar trebui să fie președinte, doar pentru că întotdeauna au fost bărbați. Sunt femeie, dar cred că bărbații ar trebui să conducă țara, nu o femeie. Femeile, în opinia mea, sunt indecise. Adică, ea spune multe lucruri, promite multe lucruri, dar nu știu dacă este capabilă să facă aceste lucruri”, conform The Guardian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel