Trucuri pentru a creşte durata de viaţă a laptopului
Marele avantaj al unui laptop este faptul că este independent de prize şi locaţii fixe. Este dispozitivul ideal pentru călătorii şi munca în cafenele, în tren sau în parc. Cu atât mai mult cu cât reţelele wifi pot fi găsite în cele mai importante locuri dintr-un oraş. Există şi un lucru de care trebuie să avem grijă: durata de viaţă a bateriei. Odată terminată, nu mai puteţi lucra cu laptopul, dacă nu sunteţi în preajma unei prize. Acest articol vă propune câteva sfaturi pentru ca durata de viaţă a bateriei să crească.
Autor: Anca Murgoci
Trucuri legate de hardware
Ecranele – luminozitatea să fie minimă. Luminozitatea ecranului presupune un consum ridicat al energiei, mai ales în cazul celor retroiluminatd cu leduri. O valoare medie este mai mult decât suficientă.
Utilizaţi cursorul tactil în locul unui mouse USB. Acesta din urmă presupune un consum important al bateriei. Este bine să alegeţi cursorul tactil dacă vreţi ca bateria să dureze aproximativ trei ore. De asemenea, Consumer.es vă recomandă ca laptopul să nu fie conectat la niciun alt dispozitiv periferic. Acest lucru este valabil şi pentru cardurile de memorie.
Dezactivaţi toate opţiunile de conectivitate posibilă. Evitaţi conexiunea Bluetooth care consumă foarte multă energie. Dacă nu navigaţi pe internet, dezactivaţi şi opţiunea wifi. Conectorul wifi şi luminozitatea ridicată sunt cele mai mare consumatoare de energie.
Utilizaţi wallpapere care au culori monotone şi plictisitoare. Fonturile colorate cu mari tonalităţi de culori vii consumă foarte multă energie.
Evitaţi încălzirea excesivă a laptopului. Chiar dacă este mult mai comod să lucraţi cu laptopul în pat sau în fotoliu, alegeţi un loc prielnic unde ventilarea liberă să aibă loc. Căldura obligă aparatul să consume mai multă energie decât ar fi normal.
Trucuri de software
Utilizaţi programe simple. Dacă vreţi să scrieţi texte, alegeţi Text Document şi renunţaţi la Word sau Open Office. Datorită faptului că este simplu şi are foarte puţine opţiuni, acesta are un consum scăzut de resurse ale procesorului. Acest lucru se traduce în salvarea bateriei cu o oră de energie. Atunci când laptopul este conectat la o sursă de energie, puteţi edita textul într-un document word. Trebuie să ştiţi că Open Office are un consum ridicat de energie pentru că foloseşte platforma Java.
Evită deschiderea documentelor în PDF. Este un program foarte complex şi costisitor din punct de vedere al energiei, la fel ca celelate programe ale companiei Adobe.
Nu utilizaţi editori de imagine sau video. Fotografiile sau videourile au grafică complexă care consumă multă energie. Opţiunile Photoshopului presupun o descărcare rapidă a energiei disponibile. Aceste sarcini ar trebuie efectuate doar dacă nu aveţi nevoie mai multe de o oră de baterie.
Renunţaţi la jocuri sau la videoclipuri de pe Youtube. Acestea consumă extrem de multă energie. Cu toate acestea, dacă alegeţi să vizionaţi un video, să fie unul de durată mică şi să aveţi lumininozitatea redusă.
Nu utilizaţi laptopul pentru a asculta muzică. De asemenea, ar fi bine să nu fiţi conectaţi la Skype sau Messenger pentru că şi mesajele transmise instant pot duce la un consum accentuat de energie.
De asemenea, evitaţi flash-urile şi nu deschideţi mai multe pagini web în acelaşi timp. Nu participaţi la videoconferinţe şi nici la apelurile de voce. Acestea din urmă sunt mari consumatoare de energie.
Data viitoare când trebuie să-ţi cumperi un laptop, ia-ţi un acumulator cu durata de viaţă ridicată. Acesta este perfect pentru cei care trebuie să muncească mult în afara biroului. Este o investiţie destul de costisitoare, dar merită pentru că rezistă mai mult.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News