Data publicării:
Trucul pe care trebuie să îl faci în fiecare dimineață dacă vrei să dormi mai bine noaptea
Află în articol ce trebuie să faci în fiecare dimineață pentru a avea un somn mai bun noaptea.
Deși somnul nu pare o misiune grea, iar tot ceea ce trebuie să faci pare a fi doar pusul capului pe pernă și închiderea ochilor, pentru mulți oameni somnul este o adevărată provocare. Din fericire însă, potrivit expertului în somn Anne Marie Boyhan, un truc simplu dimineața este tot ce este nevoie pentru a-ți optimiza somnul, scrie LADBible.
Potrivit lui Boyhan, obținerea de lumină solară dimineața ar putea fi trucul care vă va asigura că dormiți mai bine noaptea. Boyhan a explicat pentru The Mirror: "Asigură-te că primești lumină naturală în timpul zilei. Dacă lumina soarelui ajunge la ochi dimineața, îți setează ceasul biologic și declanșează sincronizarea hormonilor cortizol și melatonina, care afectează somnul."
Rolul melatoninei și al cortizolului
Melatonina este un hormon care ajută la reglarea somnului, în timp ce cortizolul joacă, de asemenea, un rol important în ciclurile noastre somn-veghe. Corpul nostru începe să producă melatonină odată ce se întunecă și hormonul atinge vârful în timpul orelor de lumină solară. Deci, atunci când este reglat corespunzător, o creștere a melatoninei pe timp de noapte încurajează somnul și are efectul opus în timpul zilei.
Cortizolul ne energizează și dimineața, făcându-ne să ne simțim mai treji și treptat începe să scadă, ajutându-ne să dormim. Prin stimularea adecvată a producției de melatonină și cortizol (lumina soarelui dimineața, întunericul seara) este mai ușor să ne optimizăm tiparele de somn.
Cum trebuie să ne amenajăm dormitorul
Boyhan a adăugat: "Dacă vă chinuiți să dormiți, amenajați dormitorul dumneavoastră pentru un somn mai bun. Concentrați-vă pe crearea unui dormitor negru și evitați lumina albastră de la ecrane cu o oră înainte de culcare."
Potrivit Mirror, mai mult de o treime dintre adulți încă se simt obosiți când se trezesc, chiar dacă s-au culcat înainte de ora 22.00. Patru din 10 dintre noi ne considerăm că "dormim prost", în timp ce șase din 10 dintre noi considerăm că rutina noastră de somn ar putea fi îmbunătățită.
Potrivit unui nou sondaj privind somnul, pentru 54% dintre oameni, afară trebuie să fie complet întuneric înainte ca ei să poată pune capul pe pernă, în timp ce 27% dintre noi trebuie să ne asigurăm că toate ușile sunt încuiate înainte de a ne putea odihni. Când vine vorba despre temperatura camerei, este un factor major pentru 20% dintre oameni – care nu pot dormi decât dacă au o temperatură corespunzătoare.
Coșmarurile, primul semn al unei afecțiuni cumplite
Majoritatea oamenilor au uneori coșmaruri, dar ce se întâmplă atunci când acestea sunt foarte dese? Este ceva normal? Se pare că visele urâte care apar în mod frecvent în rândul persoanelor trecute de vârsta mijlocie ar putea fi un semn precoce al bolii Parkinson. Este rezultatul unui studiu recent efectuat pe persoane în vârstă, scrie Ziarul de Iași.
Coșmarurile au fost de multă vreme asociate cu diferite boli neurologice, în special în rândul bărbaților, dar acesta este primul studiu care investighează dacă aceste simptome sunt un avertisment al bolii Parkinson sau un efect secundar al afecțiunii.
Urmărind starea de sănătate a 3.818 bărbați în vârstă, timp de 12 ani, cercetătorii au descoperit că cei care au experimentat coșmaruri frecvente au avut șanse de două ori mai mari să dezvolte boala Parkinson. Cei mai mulți au fost diagnosticați în primii cinci ani de studiu. Rezultatele sugerează că adulții în vârstă ar putea fi testați pentru Parkinson, pe baza conținutului viselor lor. Intervenția timpurie cu un tratament corect ar putea fi de folos pentru a opri o posibilă apariție a simptomelor fizice cum ar fi tremor, rigiditate sau încetinire a mișcărilor. Vezi mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News