Data actualizării:
Data publicării:

Trosnitul degetelor: O poveste cu gaze, bule și articulații

Autor: Andreea Deaconescu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa: Freepik
Sursa: Freepik

Trosnitul degetelor este un obicei comun, întâlnit la mulți oameni. Poate deveni un tic sau o metodă de a gestiona nervozitatea. Unii îl descriu ca pe o modalitate de a „elibera tensiunea”, însă pentru alții reprezintă pur și simplu un sunet enervant.

V-ați întrebat vreodată dacă trosnitul degetelor este dăunător în vreun fel? Chiar dacă este un obicei comun, există, de asemenea, o dezbatere privind originea sunetului. Din fericire - cel puțin pentru cei curioși -, trosnitul degetelor a făcut obiectul unor cercetări numeroase, potrivit Harvard Health Publishing.

Iată ce știm despre trosnitul degetelor:

Cum știm că trosnitul degetelor este inofensiv?

Una dintre cele mai convingătoare dovezi care sugerează că trosnitul degetelor este inofensiv provine de la un medic din California care a efectuat un experiment. De-a lungul vieții, și-a trosnit în mod regulat degetele doar la o singură mână. A efectuat radiografii după câteva decenii în care și-a trosnit degetele în acest mod și nu a găsit nicio diferență între cele două mâini. Medicul nu a dezvoltat artrită la niciuna dintre mâini.

Printr-un alt studiu, s-a creat un model matematic al articulațiilor degetelor care a confirmat faptul că zgomotul provine din spargerea bulelor de gaz.

Ce zgomote ale articulațiilor mai există?

Originea majorității zgomotelor articulare, cum ar fi pocnetele sau trosniturile genunchilor, este incertă. Zgomotele pot proveni de la frecarea rotulei de oasele de dedesubt sau de la un tendon care alunecă. Totuși, în absența durerii, umflăturii sau altor simptome articulare, aceste sunete nu ar trebui să fie motive de îngrijorare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel