Data publicării:

Trolli Kremlinului au mare succes pe TikTok. Platforma de socializare e bombardată cu mesaje pro-Putin

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Pexels
Foto: Pexels
Operațiunea de trolling online făcută de Rusia devine din ce în ce mai descentralizată și câștigă din ce în ce mai multă popularitate pe TikTok, distribuind dezinformări cu privire la evenimentele din Ucraina, a avertizat un cercetător american specializat în rețelele sociale, potrivit The Guardian.

Darren Linvill, profesor la Universitatea Clemson, Carolina de Sud, care a studiat încă din 2017 operațiunea de trolling asociată Kremlinului la Agenția de Cercetare pe Internet (IRA), a spus că reușește să creeze postări mai autentice.

El a identificat mai multe tactici de dezinformare ale IRA, precum distribuirea de postări și conturi false pe multiple platforme sociale precum Instagram, TikTok și Telegram. De asemenea, se crede că IRA operează în diferite locații.

Duminică, guvernul Regatului Unit a susținut că a identificat o fostă fabrică din Sankt Petersburg ca o nouă bază pentru operațiuni de trolling în care „soldații cibernetici vizează fără milă politicienii și publicul dintr-o serie de țări, inclusiv Marea Britanie, Africa de Sud și India”.

Foreign and Commonwealth Office a citat cercetări finanțate de guvern, pe care nu le-a publicat, care arată că personalul plătit din Rusia „folosește Telegram pentru a recruta și coordona activ noi susținători care apoi vizează profilurile de social media ale oponenților Kremlinului– spamându-le cu mesaje pro-Putin și comentarii pro-război”.

Linvill a spus că acest lucru a fost „foarte corelată cu ceea ce am văzut anterior că IRA face, având în vedere modul în care înțelege puterea autenticității”.

S-a raportat că țintele au inclus conturile de rețele sociale ale lui Boris Johnson, precum și conturile unor trupe și muzicieni, inclusiv Daft Punk, David Guetta și Tiësto. Guvernul a spus că a împărtășit cercetarea cu platformele de socializare.

Liz Truss, secretarul de Externe, a spus: „Nu putem permite Kremlinului și trolilor săi să invadeze spațiile noastre online cu minciunile lor despre războiul ilegal al lui Putin. Guvernul Regatului Unit a alertat partenerii internaționali și va continua să lucreze îndeaproape cu aliații și platformele media pentru a submina operațiunile de informare rusești.”

TikTok și Twitter au închis zeci de conturi în ultimele luni, despre care Linvill crede că ar putea fi legate de IRA. El a spus că impactul TikTok a fost deosebit de uimitor, unele conturi având sute de mii de urmăritori. „Au fost foarte, foarte eficiente”, a spus el. „Au obținut o tracțiune incredibilă în spațiul naționalist rus”.

Twitter a declarat că evaluează activ comportamentul neautentic și a eliminat peste 100.000 de conturi pentru încălcarea politicii sale de manipulare a platformei și spam de la începutul războiului din Ucraina. De asemenea, a marcat sau eliminat 50.000 de postări

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel