Data publicării:
Trimiterea trupelor franceze în România, motiv de mândrie pentru Macron. Liderul de la Paris va cere o „trezire strategică” a Europei
Emmanuel Macron urmează să facă un impuls diplomatic pentru a asigura țările din Europa Centrală și de Est că Franța înțelege mediul de securitate al continentului, permanent schimbat de invadarea Ucrainei de către Rusia.
Macron a fost adesea privit cu suspiciune în Europa de Est, în special în Polonia, drept cineva care vede Rusia fiind parte, în cele din urmă, a arhitecturii de securitate a Europei și dorește să folosească războiul din Ucraina pentru a stimula autonomia europeană de apărare într-un mod care slăbește legăturile de securitate ale Europei cu SUA, scrie The Guardian.
Într-un discurs la un forum de securitate din capitala Slovaciei, Bratislava, miercuri, Macron va cere o „trezire strategică” și va evidenția munca pe care a făcut-o Franța pentru a proteja flancul estic al NATO, inclusiv detașarea a 1.250 de soldați francezi în România și 300 în Estonia. El va sublinia, de asemenea, rolul Franței în deblocarea aprovizionării cu tancuri de luptă către Ucraina.
La o întâlnire în Moldova, pe care a organizat-o în mare parte cu alți lideri europeni din interiorul și din afara UE, inclusiv britanicul Rishi Sunak, el va sublinia angajamentul Franței față de victoria Ucrainei și va spune că nu va tolera un conflict înghețat.
Un oficial de la Palatul Elysée a declarat: „Este frapant faptul că nu este primul, acesta este al treilea război pe care Rusia l-a purtat în 15 ani, cu Georgia 2008, Ucraina 2014, iar Ucraina în 2022”.
Oficialul a acuzat Rusia că „și-a formulat cererile abuzive în proiectele de tratate de la sfârșitul anului 2021, în care Rusia a propus nimic altceva decât decuplarea completă a securității euro-americane, neutralizarea Ucrainei și organizarea vulnerabilității statelor vecine cu Rusia – pretenții care nu poate fi acceptate.”
Elysée a subliniat că Macron a aprobat deja o creștere cu peste o treime a cheltuielilor planificate pentru apărare ale Franței pentru 2024-2030, comparativ cu 2019-25. El vede creșterea ca parte a unei schimbări majore pentru apărarea în curs de desfășurare, fără o perspectivă de încheiere a conflictului.
Președintele Franței va argumenta că Europa, prin finanțarea Uniunii, trebuie să facă mai mult pentru a-și susține propria capacitate de producție de armament și pentru a explora parteneriate de apărare între statele membre.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News