Data publicării:

Tricourile Ucrainei de la Euro 2020 au enervat Moscova. Rusia, reacție după „provocare”

Autor: Neagoe Narcis-Florentin | Categorie: Sport
WhatsApp
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Noul echipament de Euro 2020 al ucrainenilor a provocat Rusia.

Conform BBC, noul echipament pe care echipa națională a Ucrainei îl va purta la Euro 2020 care include și Crimeea, teritoriu anexat Rusiei, a provocat un val de furie la Moscova. Rusia a anexat peninsula de la Marea Neagră în 2014 și consideră locația drept parte a teritoriului său, lucru respins la nivel internațional.

Un parlamentar rus a spus că este vorba despre o „provocare politică”. Într-un comunicat, UEFA a transmis: „Echipamentul echipei naționale a Ucrainei (și al tuturor celorlalte echipe) pentru Euro 2020 a fost aprobat de UEFA, conform reglementărilor aplicabile în acest domeniu”.

Președintele Federației de Fotbal a făcut dezvăluirea, duminică, pe Facebook

 

Președintele Federației Ucrainene de Fotbal, Andriy Pavelko, a dezvăluit tricoul noului kit pe pagina sa de Facebook, duminică, cu câteva zile înainte de startul competiției europene care se va desfășura, printre alte locații, și la București.

Pe fața  tricoului se vede conturul teritoriului Ucrainei, în alb, incluzând Crimeea și regiunile pro-ruse controlate de separatiști cum ar fi Donețk și Luhansk. În sloganul de pe spate se arată „Glorie Ucrainei!”, adică o scandare patriotică folosită de protestatarii care l-au detronat pe președintele Viktor Ianukovici, un pro-rus, în 2014. „Considerăm că silueta Ucrainei va oferi putere jucătorilor fiindcă se vor lupta pentru întreaga țară”, a adăugat Pavelko.

Reacția Rusiei a fost una dură. Vecinii de la Moscova s-au răscolit după dezvăluirea echipamentului

 

Purtătoarea de cuvânt al Ministerului de Externe rus, Maria Zakharova, a criticat echipamentele sportive, spunând că echipa de fotbal a Ucrainei „a atașat teritoriul țării Crimeei ruse”, creând astfel „iluzia unei situații imposibile”. Aceasta a adăugat că sloganul de pe spatele jucătorilor este naționalist și se aseamănă cu un strigăt nazist de protest.

Statele Unite ale Americii au sancţionat Moscova pentru o serie de motive, printre care și anexarea Ucrainei. Aici vorbim despre acuzaţii de ingerinţă în alegeri, piraterie informatică, spionaj, reprimarea principalului opozant al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, ameninţarea militară la adresa Ucrainei sau anexarea provinciei ucrainene Crimeea

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel