Tribunalul din Moscova, decizie controversată: Meta amenință ordinea constituțională a Federației Ruse
Tribunalul din Moscova a luat o decizie controversată în privința Meta.
Tribunalul Tverskoy din Moscova a publicat textul integral al deciziei, care explică motivele recunoașterii Meta în Federația Rusă ca extremistă și blocării produselor sale software - Facebook și Instagram, scrie Interfax.
„Instanța a constatat că sub masca activităților comerciale de vânzare de produse – rețelele de socializare Facebook și Instagram – holdingul transnațional american Meta Platforms Inc. distribuie pe teritoriul Federației Ruse materiale care conțin îndemnuri la acțiuni extremiste violente împotriva Rusiei. cetăţeni, încalcă drepturile cetăţenilor ruşi, reprezintă o ameninţare la adresa ordinii constituţionale a Federaţiei Ruse”, se arată în decizia instanţei.
Cum încearcă instanța să își justifice decizia controversată
Decizia instanței mai susține că Meta este recunoscută în Federația Rusă ca extremistă în ceea ce privește plasarea, distribuirea și neluarea măsurilor de blocare a apelurilor la violență împotriva rușilor, precum și schimbarea fundamentelor ordinii constituționale.
În același timp, judecătorii spun că interdicția în Federația Rusă a produselor Meta - Facebook și Instagram - nu restricționează acțiunile persoanelor fizice și juridice în utilizarea acestora.
Cenzura Kremlinului, de neoprit
„Aceste măsuri de protecție judiciară nu limitează acțiunile privind utilizarea produselor software Meta de către persoanele fizice și juridice care nu participă la activități interzise de lege”, se arată în decizia instanței.
Pe 21 martie, Tribunalul Tverskoi, în urma unui proces intentat de Procuratura Generală, a declarat compania Meta ca organizație extremistă și a interzis rețelele de socializare Facebook și Instagram, într-o nouă măsură de cenzură a Kremlinului, care încearcă cu orice preț ca rușii să nu poată afla despre atrocitățile pe care armata rusă le produce în războiul din Ucraina. Recent a fost blocat și Google News, iar mai multe instituții media independente au fost închise, fiind acuzate că răspândesc informații false despre ceea ce Kremlinul numește "o operațiune specială" în țara vecină.
VEZI ȘI: Frecvențele radioului Ecoul Moscovei, scoase la vânzare în Rusia, după ce Kremlinul l-a închis
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News