Tribunalul Alba va judeca pe fond ”dosarul Kreiner”. Cererea inculpaților de a fi judecați în arest la domiciliu a fost respinsă
Data publicării:
Autor: Cristian Cîșleanu
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
A fost respinsă cererea inculpaților din ”dosarul Kreiner” de judecată în arest la domiciliu.

Tribunalul Alba a respins vineri ca nefondate cererile celor doi inculpaţi din ”dosarul Kreiner”, Minae Marian Cristian şi Ghiţă Laurenţiu, de a fi judecaţi în arest la domiciliu. Instituția din Alba este cea care va judeca pe fond acest dosar, după ce s-a stabilit că nu se poate constitui un complet în cadrul Tribunalului Sibiu pentru a soluţiona acest dosar.

Potrivit soluţiei pe scurt publicate pe portalul Tribunalului Alba, instanţa a constatat legalitatea şi temeinicia măsurii arestării preventive dispuse faţă de inculpatul Minae Marian Cristian, trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de furt calificat, tâlhărie calificată, complicitate la tâlhărie calificată şi omor calificat, respingând, totodată, ca nefondată solicitarea acestuia de înlocuire a măsurii arestării preventive cu măsura preventivă a arestului la domiciliu.

Şi în privinţa lui Ghiţă Laurenţiu, instanţa a constatat legalitatea şi temeinicia măsurii arestării preventive dispuse faţă de inculpat, trimis în judecată pentru complicitate la furt calificat, conducere a unui vehicul cu număr fals de înmatriculare, furt calificat, tâlhărie calificată şi omor calificat. Menţine, de asemenea, măsura arestării preventive şi respinge ca nefondată solicitarea inculpatului de înlocuire a măsurii arestării preventive cu măsura preventivă a arestului la domiciliu.

Decizia este cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la comunicare.

În Centrul de Reţinere şi Arest Preventiv din cadrul IPJ Alba se află ambii inculpați.

Judecată la Tribunalul Alba

Procesul va avea loc la Tribunalul Alba, după ce Curtea de Apel Alba Iulia a constatat că ”nu se poate constitui un complet în cadrul Tribunalului Sibiu - Secţia penală" pentru a soluţiona "dosarele penale nr. 1579/85/2024 şi 1579/85/2024/a1”, toţi magistraţii de aici fiind incompatibili deoarece au soluţionat dosarul pe măsurile preventive.

Cei trei bărbaţi acuzaţi că l-au ucis pe omul de afaceri sibian Adrian Kreiner au fost trimişi în judecată la sfârșitul lunii mai. Doi sunt arestați în România, al treilea suspect nu a fost încă prins.

Potrivit Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, cei trei bărbaţi acuzaţi de omor au venit în România, în octombrie 2023, cu intenţia de a fura de pe mai multe proprietăţi din judeţele Dolj, Argeş şi Sibiu. Prima spargere au dat-o în judeţul Dolj, pe urmă în Sibiu.

”Pentru început au hotărât să sustragă bunuri din Sadova, judeţul Dolj, din locuinţa şi magazinul unui om de afaceri din localitate. (...) În noaptea de 01/ 02.11.2023 au ajuns în localitatea Sadova şi, în timp ce unul dintre inculpaţi a asigurat paza şi supravegherea zonei, ceilalţi doi, acţionând în calitate de coautori şi purtând măşti, au pătruns prin efracţie, escaladare şi folosirea fără drept a unor chei adevărate în imobilele persoanelor vătămate de unde, după scoaterea parţială din funcţiune a sistemului de supraveghere, au sustras suma totală de 3.000 de lei şi patru ceasuri de damă, de fabricaţie daneză, marca Skagen, în valoare totală de 3.600 de lei”, precizează procurorii.

Sursa citată mai menționează că în noiembrie 2023 cei trei inculpați au renunțat să mai dea două spargeri în Piteşti, la două case, una a unui medic, cealaltă a unui om de afaceri.

Atacul asupra omului de afaceri sibian Adrian Kreiner

Cei trei inculpați i-au supravegheat casa lui Adrian Kreiner înainte de a-l jefui și așa au constatat că senzorii de mișcare de pe gardul victimei nu erau activați.

„În seara de 4.11.2024 inculpaţii s-au deplasat pe strada unde se afla imobilul omului de afaceri Kreiner Adrian, unul dintre inculpaţi aflând de la un cunoscut că acesta este un om de afaceri înstărit şi deţine valori importante în locuinţă. Au procedat la supravegherea acestei locuinţe dintr-un imobil nelocuit situat vis-a-vis, iar în noaptea următoare, după ce au constatat că senzorii de mişcare amplasaţi pe gard nu sunt activaţi, au hotărât să pună în aplicare planul infracţional”, potrivit unui comunicat de presă.

Adrian Kreiner a murit la spital după ce a fost bătut grav.

„În data de 6.11.2024, inculpaţii, purtând cagule, au pătruns în curtea şi locuinţa familiei Kreiner la ora 2,36. Aici l-au găsit pe acesta în camera de la parter şi l-au agresat fizic exercitând multiple acte de violenţă la nivelul capului, trunchiului, precum şi membrelor. Acţionând conjugat şi coordonat, cei trei au procedat la imobilizarea numitului Kreiner Adrian, pe care l-au legat cu mâinile la spate, fiindu-i imobilizate şi picioarele cu aceeaşi sfoară. Victima a fost apoi aşezată pe abdomen, în poziţia similară unei bărci, modalitate aptă a crea suferinţe extrem de puternice. Auzind zgomot, fiica omului de afaceri care se afla într-un dormitor de la etaj, a coborât în living unde l-a observat pe unul dintre agresori, fiind la rândul ei observată de acesta. Persoana vătămată s-a reîntors în dormitor de unde a apelat serviciul 112. Doi dintre inculpaţi au urmat-o şi au pătruns în cameră lovind cu piciorul uşa încuiată de aceasta”, se arată în comunicatul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, conform Agerpres.

Inculpații au furat 16 ceasuri de peste 200.000 de euro și au amenințat-o cu moartea pe fiica omului de afaceri. Fiica a scăpat cu viaţă datorită faptului că a apucat să sune la 112 şi să ceară ajutorul polițiștilor.

În mașina unuia dintre cei trei bărbați acuzați de omor au fost găsite ceasurile furate de la Sibiu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel