Trezirea la realitate. Orban și Erdorgan își dau mâna și își fac planuri la comun, după ani de zile de clinciuri: "Marele plan este ca turcii şi ungurii să fie câştigători împreună"
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
foto: Facebook/Viktor Orban
foto: Facebook/Viktor Orban
Dacă până de curând se certau pe harta otomană, mai nou Turcia și Ungaria își dau mâna și se gândesc împreună la... viitor.

„Marele plan este ca turcii şi ungurii să fie câştigători împreună în secolul al XXI-lea”, este declarația surprinzătoare a premierului ungar Viktor Orban, după semnarea unui acord bilateral de parteneriat strategic prioritar cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, potrivit Agerpres.

Viktor Orban a subliniat într-o conferinţă de presă, imediat după semnarea tratatului, că acesta reprezintă "cea mai puternică formă de cooperare amicală, frăţească şi politică, exprimată în limbajul diplomaţiei".

Totul pentru binele Ungariei

Premierul Ungariei a subliniat că, în ciuda perioadei dificile prin care au trecut, ungurii au decis să-şi îndrepte atenţia spre viitor. Orban a recunoscut că Ungaria a suferit în secolul anterior, însă acum se concentrează asupra obiectivului de a "câştiga secolul XXI". În acest sens, el a subliniat că Ungaria îşi caută aliaţi pentru a-şi consolida poziţia şi a juca un rol activ în evoluţia mondială în decursul secolului curent. „La aceasta se referă acest statut de prioritate strategică”, a precizat el.

Orbán a subliniat că semnarea tratatului reprezintă "un angajament serios", bazat pe speranța că ceea ce a fost stipulat în programul președintelui turc va deveni realitate. Mai precis, el a menționat că se așteaptă ca următoarele o sută de ani să fie dedicate Turciei, conform informațiilor publicate de The Budapest Times.

Orban a afirmat că în timpul președinției sale la Consiliul Uniunii Europene în anul următor, Ungaria va depune eforturi semnificative pentru a moderniza uniunea vamală dintre Uniunea Europeană și Turcia, și, de asemenea, pentru a sprijini Turcia în procesul de liberalizare a vizelor.

Trezirea la realitate

Viktor Orbán a subliniat că legăturile economice bilaterale au cunoscut o creștere semnificativă, menționând că cifra de afaceri pe zona de comerț s-a dublat în puțin peste zece ani. El a evidențiat faptul că 500 de întreprinderi turcești activează în Ungaria, în timp ce 100 de firme maghiare sunt prezente în Turcia. Premierul a informat că investițiile turcești în Ungaria sunt în creștere atât ca număr, cât și ca valoare, și a adăugat că aceste investiții s-au extins în noi sectoare. Orbán a menționat că Ungaria și Turcia au semnat acorduri referitoare la dezvoltarea căilor ferate și a industriei de apărare.

În plus, Orbán a evidențiat importanța Turciei în asigurarea securității generale și energetice a Ungariei, subliniind că țara sa nu ar putea face față migrației fără sprijinul Turciei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel