Trei primării sucevene sunt la un pas de a returna fondurile europene
Din cauza implementării frauduloase a fondurilor europene, trei localităţi Sucevene ar putea să returneze banii obţinuţi de la Uniunea Europeană, informează regionalul Evenimentul.
Autor: Adrian Stroescu
Este vorba despre oraşul Dumbrăveni, unde s-a introdus apă şi canalizare cu banii de la UE, şi comunele Moldova Suliţa, unde a fost asfaltat un drum forestier, şi Todireşti, unde a fost construit un cămin de lux pentru bătrâni. Ca să poată fi îngrijiţi, bătrânii ar trebui să aibă pensii de minimum 1.800 de lei.
„Deocamdată niciuna dintre cele trei localităţi nu a fost nevoită să returneze banii, însă sunt probleme. În unele, cazuri proiectele au fost gândite din star ineficient. Exemplu este drumul forestier de la Moldova Suliţa, pe care Primăria, în loc să-l pietruiască, l-a asfaltat”, a declarat prefectul de Suceava, Sorin Arcadie Popescu.
Consiliul Judeţean Suceava caută acum soluţii pentru a ajuta localitatea Todireşti care ar putea să returneze banii obţinuţi de la UE pentru construcţia şi dotarea căminului de bătrâni din localitate.
În 2004, administraţia locală de la acea vreme a promovat un proiect finanţat din fonduri PHARE pentru construirea unui cămin dedicat bătrânilor. Planurile urmăreau construirea unui adăpost cu doar 12 locuri, iar proiectul a fost aprobat şi a primit şi finanţare. Un an mai târziu, construcţia era finalizată şi gata să-şi primească beneficiarii, însă nimeni nu a solicitat adăpost, iar căminul a rămas închis. În anul 2009 s-a descoperit că pentru aceeaşi locaţie se mai pot accesa fonduri europene pentru modernizare. În baza unui proiect, s-au primit din nou bani, iar centrul a fost utilat complet. Căminul oferă condiţii de lux, pentru care vârstnicii ar trebui să scoată din buzunare lunar 1.400 de lei. Atât costă cazarea şi serviciile conexe. Suma este imensă pentru pensionarii suceveni, care au, mai bine de jumătate dintre ei, au venituri de până în 500 de lei.
Gaura de la Negreşti
O gaură de aproape 700.000 de euro dată de primarul oraşului Negreşti Uniunii Europene, prin gestionarea frauduloasă a fondurilor primite pentru amenajarea unei gropi de gunoi ecologice în zonă, a fost acoperită integral de Guvernul Emil Boc. Pentru că nu a dus la îndeplinire proiectul, Ioan Cozma a fost obligat de Uniunea Europeană să returneze cei 700.000 de euro. Deşi DNA declanşase ancheta în acest caz încă din luna mai 2010, pe 23 decembrie, Guvernul a emis o hotărâre în baza căreia a alocat Primăriei Negreşti din fondul de rezervă suma de 2.600.000 de lei (aproximativ 700.000 de euro). Potrivit hotărârii de Guvern suma reprezenta datorii pe care Primăria Negreşti le avea faţă de Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului. În realitate, banii au fost folosiţi în totalitate de primarul Cozma pentru a acoperi gaura făcută Comunităţii Europene.
Primăria Negreşti a demarat în 2006 un proiect privind amenajarea unei gropi ecologice, cu finanţare nerambursabilă. Valoarea proiectului era de 944.952 euro (695.780 euro de la Uniunea Europeană, restul de 249.171 euro - contribuţia beneficiarului). Perioada de implementare a fost de 24 de luni, ulterior termenul a fost prelungit la solicitarea Primăriei Negreşti la 34 luni, respectiv 28 februarie 2010.
Cu două săptămâni înainte de data scadentă, o echipă de control din cadrul ADRNE a efectuat un raport de vizită la faţa locului şi a stabilit că stadiul implementării proiectului este de aproximativ 28%. Aşadar, Primăria a cheltuit cei 700.000 de euro de la UE, dar groapa de gunoi lipsea cu desăvârşire. Nu s-au finalizat lucrările de construcţie, nu au fost achiziţionate echipamentele necesare, nu s-au instruit şi angajat oameni. Echipa de control ARDNE a sesizat Poliţia iar primarul a fost obligat să returneze UE, cei 700.000.
Ajutor de la partid
În plină criză financiară, cu disponibilizări şi lefuri tăiate la bugetari Guvernul condus de Emil Boc a găsit resursele necesare pentru a-l scoate pe primarul Cozma din belea.
Pe 23 decembrie, anul trecut, Guvernul a emis hotărârea nr. 1308, prin care alocă Primăriei Negreşti de la bugetul de rezervă al statului 2.600 de mii de lei, pentru o datorie pe care primăria ar fi înregistrat/o către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului. În realitate însă, în aceeaşi zi în care banii au intrat în cont, ei au fost redirecţionat către conturile Comunităţii Europene, de unde au venit banii pentru groapa de gunoi ecologică. Practic Guvernul i-a acoperit frauda lui Cozma fără să-i pese că banii primiţi de acesta de la Uniunea Europeană au fost gestionaţi fraudulos.
În luna martie a anului trecut, primarul Ioan Cozma a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru fraudarea fondurilor europene, abuz în serviciu şi fals intelectual în dosarul unei fabrici de cărămizi ecologice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News