Trei pompieri au murit în Portugalia, țara care se luptă cu zeci de incendii de vegetație
Data publicării:
Autor: Tudor Polojan
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Portugalia se confruntă cu una dintre cele mai grave serii de incendii de vegetație din ultimele decenii, care au afectat regiunile centrale și nordice ale țării. Marți, trei pompieri din brigada de intervenție din Vila Nova de Oliveirinha și-au pierdut viața în timpul operațiunilor de stingere a incendiilor din orașul Nelas, situat la aproximativ 300 km nord-est de Lisabona, au anunțat autoritățile. Numărul total al victimelor incendiilor din ultimele zile a ajuns astfel la șapte, informează Reuters.

Portugalia se luptă în prezent cu peste 50 de incendii active, iar aproximativ 5.300 de pompieri au fost mobilizați pentru a face față flăcărilor, alături de sprijinul oferit de Uniunea Europeană. Mai multe autostrăzi, inclusiv un tronson important care leagă Lisabona de Porto, au fost închise, iar conexiunile feroviare din nordul țării au fost suspendate.

Eforturile de combatere a incendiilor

Comandantul Autorității Naționale de Protecție Civilă (ANEPC), Andre Fernandes, a precizat că pompierii decedați făceau parte dintr-o echipă care încerca să stingă un incendiu devastator în Nelas. Între timp, localnicii din zonă au fost surprinși de camerele de filmat aruncând apă din găleți pe flăcările care se apropiau de casele lor.

În nord-vestul țării, în districtul Aveiro, o serie de patru incendii au provocat cele mai mari distrugeri de până acum, distrugând zeci de case și provocând moartea a patru persoane. Până acum, focul a ars peste 10.000 de hectare de păduri și vegetație, iar autoritățile avertizează că flăcările ar putea distruge încă 20.000 de hectare.

Condiții meteorologice extreme

Incendiile din Portugalia și din vecina sa, Spania, sunt mai puține în acest an comparativ cu media obișnuită, după o primăvară ploioasă. Cu toate acestea, ambele țări rămân vulnerabile la condițiile tot mai fierbinți și uscate, cauzate de schimbările climatice. Temperaturile au depășit 30 de grade Celsius în weekendul trecut, când incendiile au izbucnit și au fost intensificate de rafale puternice de vânt.

Jorge Ponte, meteorolog la agenția portugheză IPMA, a declarat că luni a fost „una dintre cele mai periculoase zile” pentru riscul de incendiu din Portugalia, combinația dintre temperaturile ridicate, rafalele de vânt de până la 70 km/h și umiditatea extrem de scăzută, alimentate de un anticiclon, creând un „cocktail de condiții periculoase”. Ponte a precizat că situația ar putea să se amelioreze până miercuri, cu șanse de ploaie joi, dar pericolul de incendii va rămâne ridicat.

Sprijin internațional

În fața acestei crize, guvernul portughez a solicitat ajutor din partea Comisiei Europene prin mecanismul de protecție civilă al Uniunii Europene. În urma acestei cereri, Spania, Italia și Grecia au trimis fiecare câte două avioane de stingere a incendiilor, pentru a sprijini eforturile de combatere a flăcărilor.

Autoritățile portugheze continuă să monitorizeze situația, iar prioritatea rămâne protejarea comunităților și a infrastructurii din calea flăcărilor care fac ravagii în regiunile afectate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel