Trei plante, dăruite tradițional de Crăciun, trebuie eliminate imediat din casă: sunt toxice
Data publicării:
Autor: Nicoleta Baciu
WhatsApp
Trei plante, dăruite tradițional de Crăciun, trebuie eliminate imediat din casă, sunt toxice. Sursa - pixabay.com
Trei plante, dăruite tradițional de Crăciun, trebuie eliminate imediat din casă, sunt toxice. Sursa - pixabay.com
Poinsettia (cunoscută drept Crăciunița sau Steaua Crăciunului), vâscul și multe alte plante evocă atmosfera de sărbătoare a acestei perioade magice a anului. 

Pe de altă parte, nu toată lumea știe că cele mai cunoscute plante de Crăciun pot prezenta un pericol. Află care sunt riscurile îngrijirii acestor plante și ce pericole prezintă pentru sănătatea adulților, a copiilor și chiar a animalelor de companie.

Fără îndoială, decorarea casei cu vâsc sau cu steaua de Crăciun este una dintre cele mai eficiente modalități de a crea o atmosferă de sărbătoare, făcând casa mai primitoare și mai festivă.

Cu toate acestea, ingerarea uneia sau mai multor părți din aceste plante de Crăciun poate provoca reacții foarte periculoase.

Cyclamenul va înflori mereu dacă cunoști secretele grădinarilor. Greșeala care omoară planta

Desigur, deoarece acestea sunt decorațiuni ornamentale, riscul ca acest lucru să se întâmple este foarte scăzut. Dar protecția copiilor și a animalelor de companie nu trebuie subestimată. 

Să aflăm care sunt principalele efecte secundare ale acestor plante.

Poinsettia (cunoscută drept Crăciunița sau Steaua Crăciunului). Puțini știu că aceste plante se numără printre acele plante considerate periculoase pentru oameni și animale. Într-adevăr, la unele persoane, contactul plantei cu membranele mucoase ale ochilor și gurii provoacă o serie de efecte adverse, inclusiv dificultăți la înghițire, umflarea limbii sau durere.

Planta este, de asemenea, toxică pentru câini și pisici. Dacă animalele de companie o ingerează sau îi mestecă frunzele, apar o serie de simptome, cum ar fi salivație abundentă, conjunctivită, vărsături sau diaree.

Orhideea va fi sănătoasă și luxuriantă. Ce trebuie să faci ca să înflorească la nesfârșit și să reziste mulți ani

Vâscul. Printre cele mai periculoase plante de Crăciun este vâscul. Acest arbust veșnic verde are niște fructe albe, care conțin viscotoxină. La oameni, ingestia acestor fructe  poate provoca un ușor disconfort, cum ar fi probleme gastrointestinale sau, în cel mai rău caz, tulburări ale inimii și ale sistemului nervos.

Vâscul este toxic pentru câini și pisici. Ingestia acestor fructe poate provoca, la animalele noastre de companie, mai multe simptome: pupile dilatate, dificultăți de coordonare, salivație crescută, tensiune arterială scăzută, colici sau chiar moarte.

Frunzele orhideei s-au îngălbenit și floarea e pe moarte? Grădinarii cu experiență spun cum o puteți salva

Laur (Holly de Crăciun). Printre plantele de Crăciun care sunt în pericol pentru oameni și animale de companie: se numără și laurul. Planta conține substanțe toxice numite saponine, a căror ingerare provoacă vărsături și diaree la oameni și la animalele de companie. Aceste plante pot provoca chiar moartea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel