Trei moldoveni şi un bărbat şi o femeie kurzi sirieni, puşi sub acuzare în Bulgaria pentru atentatul din Istanbul
Autor: Florin Răvdan | Publicat pe: 19 noi 2022, 16:07
WhatsApp
Fotografie de la Kindel Media, Pexels
Fotografie de la Kindel Media, Pexels
Procurorii din Bulgaria au pus sub acuzare cinci persoane pentru sprijinirea actelor teroriste, în legătură cu explozia din centrul oraşului Istanbul, de pe 13 noiembrie. 

Explozia din Istanbul a fost soldată cu moartea a şase persoane. Anunţul punerii sub acuzare a celor cinci persoane a fost anunţată de procurorul şef al Bulgariei, Ivan Geshev. Trei bărbaţi de origine moldoveană şi un bărbat şi o femeie de origine kurdă siriană au fost reţinuţi de forţele speciale de poliţie bulgare la începutul acestei săptămâni, în urma investigaţiilor şi a cooperării strânse cu procurorii din Turcia, a precizat Geshev pentru Reuters.

"Cinci persoane au fost acuzate. Acuzaţiile sunt de două tipuri - sprijinirea actelor teroriste într-o altă ţară, respectiv atacul din Istanbul, şi trafic de persoane", a adăugat Geshev. "Aceste persoane au fost implicate în principal în traficul de persoane pe la frontieră (cu Turcia) şi în operaţiuni de contrabandă".

Procurorii vor cere sâmbătă unui tribunal bulgar reţinerea celor patru bărbaţi, iar în cazul femeii se va căuta o altă opţiune, având în vedere starea ei de sănătate. Procurorii turci au cerut deja extrădarea unora dintre presupuşii complici ai atacului, a declarat Geshev. Vineri, un tribunal turc a dispus arestarea preventivă a 17 persoane suspectate de implicare în explozie, inclusiv a presupusului atacator, pe care poliţia l-a identificat a fi un cetăţean sirian, Ahlam Albashir.

Nicio grupare nu a revendicat explozia, soldată cu rănirea a peste 80 de persoane pe bulevardul Istiklal, o stradă pietonală aglomerată. Guvernul turc a dat vina pe militanţii kurzi pentru explozie, iar poliţia a spus că suspectul atacator a fost antrenat de militanţii kurzi din Siria, scrie Rador. 

Atentat Istanbul. Femeia care a plasat bomba a fost arestată (ministrul de Interne)

Persoana care a plasat duminică o bombă pe strada Istiklal din Istanbul, omorând cel puţin şase persoane pe această arteră comercială, a fost arestată, a anunţat luni ministrul de Interne turc Souleyman Soylu citat de Anadolu, relatează AFP.

Preşedintele Recep Tayip Erdogan şi vicepreşedintele Fuat Oktay au indicat anterior că o 'femeie' este responsabilă pentru acest atac. Ministrul de Interne a acuzat luni Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) că a provocat atacul din Istanbul. 'Conform concluziilor noastre, organizaţia teroristă PKK este responsabilă' de atac, a afirmat oficialul turc.

Atacul, care nu a fost revendicat, s-a soldat cu şase morţi şi 81 de răniţi, dintre care jumătate au necesitat spitalizare. Ministrul Justiţiei, Bekir Bozdag, a făcut referire la o 'geantă' aflată pe o bancă:

'O femeie a stat pe o bancă 40-45 de minute şi, ceva timp mai târziu, a avut loc o explozie. Toate datele despre aceasta femeie sunt în prezent în curs de revizuire', a explicat ministrul turc. 'Fie această geantă conţinea o bombă cu ceas, fie cineva a activat-o de la distanţă', a adăugat el.

Preşedintele Erdogan a fost primul care a denunţat un 'atac josnic', chiar înainte de a pleca spre Indonezia, la summitul G20 din Bali: 'Primele indicii sugerează un atac terorist', a declarat şeful statului turc, adăugând că 'o femeie ar fi implicată'.

PKK, considerată organizaţie teroristă de Ankara, dar şi de aliaţii săi occidentali, între care Statele Unite şi Uniunea Europeană, luptă împotriva guvernului turc de la mijlocul anilor '80 şi a fost considerată deseori responsabilă de atacuri sângeroase comise pe teritoriul turc. CITEŞTE AICI MAI MULTE

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?