Data publicării:

Trei mari centre de colectare a deșeurilor, în Ilfov, finanțate de PNRR. Ana Maria Turbatu (CJ Ilfov) informații importante despre deșeurile colectate. Va fi și o categorie specială

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Freepik @frimufilms
FOTO: Freepik @frimufilms

Ana Maria Turbatu, director executiv al Direcției Mediu și Mobilitate din cadrul Consiliului Județean Ilfov, a vorbit la dezbaterea ”Reciclarea în România, în fața celei mai mari provocări de până acum”, organizată de DC Media Group.

”Fără îndoială, managementul deșeurilor reprezintă una din problemele majore ale societății contemporane, prin faptul că o gestionare defectuoasă conduce la poluarea tuturor factorilor de mediu (sol, apă, aer) și la degradarea biodiversității, la afectarea calității vieții cetățenilor, în ultimă instanță.

În calitate de autoritate publică locală, noi vom sprijini implementarea sistemului de garanție-returnare. Avem în vedere faptul că vom putem realiza parteneriate atât cu agenții comerciali, mă refer la acei comercianți care, în conformitate cu prevederea legală, nu au obligația de a înființa puncte proprii pentru colectarea ambalajelor și, de asemenea, vom sprijini și UAT-urile din județul Ilfov, tot prin realizarea unor parteneriate, în vedere înființării a unor puncte de colectare a acestor ambalaje.

De asemenea, avem în vedere conștientizarea populației cu privire la importanța implementării acestui sistem și cu privire la importanța atingerii țintelor pe care România și le-a asumat. 

Referitor la managementul deșeurilor, în general, în județul Ilfov, noi am făcut demersuri pentru a îmbunătăți situația.

În prezent avem în implementare un proiect finanțat prin PNRR, prin care construim trei centre de colectare a deșeurilor, prin aport voluntar. La aceste centre, cetățenii vor putea preda deșeuri reciclabile, fracțiile cele mai cunoscute, clasice, hârtie, carton, plastic, sticlă, metale, dar și categorii mai speciale de deșeuri cum ar fi deșeurile voluminoase, deșeurile periculoase, deșeurile rezultate din gospodărie, cadavre de animale mici, care sunt foarte greu gestionabile, deșeurile verzi, cu excepția lemnului”, a declarat Ana Maria Turbatu, director executiv al Direcției Mediu și Mobilitate (DMM) din cadrul Consiliului Județean Ilfov, a vorbit la dezbaterea ”Reciclarea în România, în fața celei mai mari provocări de până acum”, organizată de DC Media Group.

Probleme cu găsirea locației conforme

Potrivit acesteia, proiectul menționat proiect este destinat să deservească aproximativ 57.000 de locuitori și va intra în funcțiune în 2024.

Totodată, mai spune directorul DMM, deoarece în județul Ilfov nu a fost implementat un sistem de management al deșeurilor, ”dificultățile intervenite în identificarea unei suprafețe de teren care să corespundă din toate punctele de vedere pentru amplasarea unei instalații pentru tratarea deșeurilor ne-au determinat să căutăm soluții pentru a realiza cu ceea ce se poate face într-o primă etapă, iar în acest sens avem în implementare un proiect finanțat din Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), iar prin acesta vom achiziționa echipamente pentru colectarea separată a deșeurilor, pe cele patru fracții de deșeuri reciclabile și deșeuri reziduale și, de asemenea, echipamente pentru compostarea deșeurilor verzi și echipamente pentru transportul deșeurilor”, a mai spus Ana Maria Turbatu, subliniind că acest proiect reprezintă doar o primă etapă, urmând ca în etapa viitoare să fie demarată și construcția centrului de management integrat al deșeurilor.

Citește și: Emil Boc: Cei 4 R care au transformat Clujul

Mai multe în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel