Trei incendii, în şapte zile, în pădurea de pe Vârful Căldăruşii din Munții Rodnei
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
caldare
caldare

Pompierii militari din Năsăud au fost chemaţi în ultimele şapte zile să stingă trei incendii de pe Vârful Căldăruşii din Munţii Rodnei, într-o pădure aflată în exploatare, proprietate a comunei Parva, informează Mesagerul de Bistriţa. Ultimul intervenţie a pompierilor din Năsăud a avut loc miercuri şi au fost nevoie de opt ore ca acesta să fie stins.

Autor: Adrian Stroescu

Primul incendiu a izbucnit în seara zilei de joi a săptămânii trecute, din cauza unui foc făcut în spaţiu deschis de persoane rămase neidentificate, focul nereuşind atunci să afecteze decât litiera pădurii graţie intervenţiei pompierilor militari, care s-au chinuit cu mijloace de primă intervenţie (lopeţi şi mături) din cauza terenului abrupt şi accidentat care nu a permis accesul cu autospecialele. Sub supravegherea câtorva săteni şi silvicultori, rămaşi în acea noapte la faţa locului, focul nu a mai reizbucnit nici vineri, nici sâmbătă.

Duminică după-amiaza, însă, pompierii militari au fost chemaţi din nou în acelaşi loc, unde se provocase un nou incendiu, mult mai puternic, care a afectat 4 ha de pădure şi a necesitat intervenţia pompierilor până la 2.30 noaptea. Nu a mai ieşit fum pe Vârful Căldăruşii până miercuri, când pompierii militari şi silvicultorii Ocolului Silvic „Valea Vinului” din Rodna au avut nevoie de 8 ore ca să dea de capăt noului incendiu reizbucnit în acelaşi perimetru, în care au ars alte 2 ha de pădure.

Situaţia a fost iarăşi critică, spun pompierii militari, potrivit cărora accesul maşinilor cu apă a fost imposibil din cauza înclinaţiei de 70 de grade a pantelor, astfel că au avut de urcat pe jos circa 4 km împreună cu câţiva săteni care au dat alarma ca şi în celelalte dăţi, iar vântul puternic a amplificat riscul extinderii flăcărilor şi la pădurea aflată pe culmea muntelui, la o altitudine de circa 1600 de metri. O parte dintre săteni şi silvicultori au rămas din nou peste noapte să supravegheze zona şi să dezbată chestiunea înregistrării a trei incendii de pădure în ultimele şapte zile, în acelaşi loc.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel