Data publicării:

15 milioane de PIN-uri furate. Hackeri arestați în Europa

Autor: Mircea F. Cristian | Categorie: Stiri
WhatsApp

Trei hackeri ucraineni, arestaţi în Europa, au fost puşi sub acuzare în SUA pentru piratarea a 100 de societăţi.

Trei hackeri ucraineni au fost inculpaţi în SUA pentru piratarea sistemelor informatice a circa o sută de societăţi americane, sustrăgând PIN-urile pentru cardurile de credit a 15 milioane de clienţi, a anunţat miercuri Ministerul american al Justiţiei, citat de AFP.

Dmytro Fedorov, de 44 de ani, Fedir Hladyr, de 33 de ani, şi Andrii Kolpakov, de 30 de ani, sunt 'actorii-cheie' ai grupului de hackeri cunoscuţi sub numele FIN7 (dar şi Carbanak sau Navigator), a precizat ministerul într-un comunicat. Din 2015, ei au pătruns în sistemele informatice a 3.600 de hoteluri, restaurante şi cazinouri în 47 de state americane, precum şi în Marea Britanie, Australia şi Franţa, intrând în posesia datelor pe care le-au utilizat în propriul beneficiu sau le-au revândut pe darknet.

Arestarea celor trei

Potrivit actelor de inculpare publicate miercuri, Dmytro Fedorov, prezentat drept un 'hacker de înalt nivel şi un lider al grupului care îi superviza pe ceilalţi piraţi informatici', a fost arestat în ianuarie la Bielsko-Biala (Polonia). El aşteaptă în prezent să fie extrădat în SUA. Andrii Kolpakov, considerat şi el unul dintre liderii grupului FIN7, a fost arestat la sfârşitul lui iunie în micul oraş spaniol Lepe, de pe coasta Atlanticului, în apropiere de frontiera portugheză. El aşteaptă de asemenea să fie extrădat. Singurul acuzat deja transferat în SUA este Fedir Hladyr, arestat la Dresda (Germania) în ianuarie 2018 şi deţinut în prezent la Seattle, în statul Washington (nord-vest), unde urmează să fie judecat la 22 octombrie. El este prezentat ca unul dintre administratorii sistemului informatic al grupului FIN7, căruia îi asigura întreţinerea şi buna funcţionare.

26 de capete de acuzare

Ei au fost inculpaţi fiecare pentru 26 de capete de acuzare, în special pentru asociere infracţională, fraudă, piraterie informatică, acces fraudulos la aparate informatice şi furt de identitate în circumstanţe agravante. Ei riscă 'zeci de ani' de închisoare, a indicat în cadrul unei conferinţă de presă procuroarea Annette Hayes. FIN7 utiliza ca acoperire o societate de securitate informatică cu sediul în Rusia şi Israel, Combi Security, prin intermediul căreia recruta alţi piraţi informatici.

Însă, în pofida legăturii cu Moscova, acuzată că a inflitrat reţelele sociale pentru a se amesteca în campania electorală americană în 2016, activităţile FIN7 'nu sunt legate de niciun stat', a precizat agentul FBI responsabil de anchetă, Jay Tabb.

Crimă organizată tradiţională

'Este vorba doar despre crimă organizată tradiţională', a subliniat el. Pentru a pătrunde în sistemele informatice ale societăţilor, grupul trimitea e-mailuri scrupulos concepute pentru a părea legitime unui angajat şi care erau frecvent însoţite de telefoane pentru a-l convinge pe acesta să deschidă documentul trimis. Odată documentul ataşat deschis, computerul angajatului era infectat cu un malware care furniza piraţilor acces la toate datele companiei, în special la PIN-urile cardurilor de credit ale clienţilor săi.

Vezi și: Un #rezist a dat șpagă, explicație halucinantă. Piperea: Vă dați seama ce e în mintea acestor oameni?


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel