Data publicării:

Trei garanții de la FNGCIMM pentru companiile cărora le este respinsă creditarea. Dumitru Nancu: Avem convenții cu toate băncile

Autor: Liana Ganea | Categorie: Economie
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik

Dumitru Nancu, directorul FNGCIMM, a vorbit, la interviurile DCNews și DCBusiness, despre garanţiile financiare care pot fi accesate de antreprenori.

Lipsa garanţiilor proprii reprezintă una din principalele cauze de respingere a cererilor de credit cu care se confruntă IMM-urile. FNGCIMM oferă garanţii financiare pentru a susţine întreprinderile mici şi mijlocii care doresc să atragă finanţare pentru dezvoltarea proiectelor de investiţii sau pentru asigurarea capitalului de lucru.

"Noi avem şi capitaluri proprii. Sunt trei programe.

Garanţia expresă - finanţăm un IMM cu 80%, chiar şi cu un credit pe o perioadă de 10 ani, garanţia noastră fiind de 2,4 milioane de euro (practic, poţi să accesezi un credit de 3,3 milioane de euro, fie pe capital de lucru, fie pe capital de lucru maxim 5 ani). Creditul de investiţii se poate duce până la 15 ani.

Garanţia plafon - este al doilea program din surse proprii. Aici, garanţia noastră poate ajunge la 80% maxim, dar nu mai mult de 1,7 milioane lei

Şi, al treilea program, cel mai accesat - pentru orice tip de întreprindere, inclusiv start-up-uri - unde se plăteşte un comision de garantare. Orice întreprindere, chiar şi un startup, poate accesa un credit de maxim 100.000 de euro, 400.000 de lei, 80.000 de euro este garanţia fondului de garantare, întreprinzătorul nemaiavând nevoie de nicio garanţie.

Avem convenţii cu toate băncile. Aceste programe care sunt suportate din capitalul nostru social. Fondul Naţional de Garantare a pornit în 2020 cu un capital social de 5 milioane şi am ajuns acum la 920 milioane de lei. Gradul de neplată, în 20 de ani, este de 5,2%. De aceea ar trebui să vedem cât aduc înapoi în economie aceste instrumente financiare. S-a schimbat paradigma. Venim cu credite plus granturi. De ce? Pentru că, vrem nu vrem, sistemul financiar bancar este cel care gestionează banii privaţi mult mai bine decât o autoritate a statului" a explicat directorul FNGCIMM, Dumitru Nancu.

Beneficiarii eligibili sunt întreprinderile mici şi mijlocii definite potrivit Legii 346/2004 privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii (societăţi comerciale, societăţi cooperative, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, societăţi agricole şi cooperative agricole care desfăşoară activităţi economice), cu completările şi modificările ulterioare, inclusiv start-up-uri care îndeplinesc condiţiile de eligibilitate prevăzute în convenţiile de colaborare încheiate cu Finanţatorii.

Emisiunea completă aici:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel