Trei exoplanete, scoase de pe toate listele. Una dintre ele are masa de 239 ori mai mare decât Jupiter
Astronomii au reexaminat lista exoplanetelor descoperite până acum, iar trei dintre ele au fost eliminate complet. O a patra este şi ea pe cale să fie scoasă de pe listă.
Astfel, obiectele Kepler-854b, Kepler-840b şi Kepler-699b par a fi prea mari pentru a fi exoplanete, ceea ce înseamnă că ele de fapt sunt stele. Un al patrulea obiect stelar, Kepler-757b, este şi el sub analiză.
"Per total, acest studiu face lista curentă de exoplanete mai exactă. Oamenii se pot baza pe această listă ca un întreg, de aceea e important ca ea să conţină doar planete", a transmis Avi Shporer, de la Institutul de Astrofizică şi Cercetare Spaţială al MIT.
"Multe exoplanete sunt de mărimea planetei Jupiter sau mult mai mici. Dacă o exoplanetă are dublul mărimii lui Jupiter, naşte suspiciuni. Nu poate fi o planetă, trebuie să fie o stea", a declarat şi astronomul Prajwal Niraula, de la MIT.
Iniţial, Niraula şi echipa ei studiau exoplanetele care au forma unei mingi de fotbal american din cauza interacţiunii gravitaţionale cu stelele gazdă, deformarea putând oferi indicii despre mărimea acestor stele.
Kepler-854b a fost prima exoplanetă care le-a arătat că ar putea fi, de fapt, o stea.
"Dintr-o dată aveam un sistem unde vedeam un semnal elipsoidal uriaş. Imediat ne-am dat seama că nu putea fi vorba de o planetă. Ceva nu ieşea la calcule. Universul nu avea cum să facă o planetă de mărimea asta, nu există aşa ceva", a explicat Shporer, conform Science Alert.
Astronomii au calculat masa corpului ceresc ca fiind de 239 de ori mai mare decât cea a lui Jupiter
"Ce facem noi acum este doar o corecţie mică. Înţelegem mai bine stelele, iar capacitatea noastră de a le studia se îmbunătăţeşte cu timpul. Aceste clasificări greşite nu vor mai avea loc", a concluzionat Shporer.
Un asteroid care a căzut pe Pământ, observat doar cu câteva ore înainte de impact
Numit 2022 EB5, asteroidul este abia al cincilea observat înainte de impact. Obiectul, care avea aproximativ 2 metri în diametru, a fost observat de astronomul Krisztian Sarneczky, de la Staţia de Observare Piszkesteto, din Ungaria.
La două ore după ce a fost observat, asteroidul a intrat în atmosferă, deasupra oceanului Arctic. Viteza de intrare a fost măsura la 18 kilometri pe secundă. La doar câteva momente după, instrumentele care măsoară infrasunete din Groenlanda şi Norvegia au detectat o explozie, cel mai probabil cauzată de dezintegrarea rocii spaţiale înainte de prăbuşirea în ocean. Explozia a avut un sunet similar cu cea pe care ar face-o 2000 de tone de TNT. VEZI MAI MULTE AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News