Trei conducte de gaze ale operatorului Nord Stream ar fi avariate
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Fotografie de la Darya Sannikova, Pexels
Fotografie de la Darya Sannikova, Pexels
Operatorul Nord Stream anunţă că trei dintre conductele sale de gaze sunt avariate. 

Nord Stream, operatorul gazoductului Nord Stream, a anunţat că trei conducte au fost avariate simultan.

Distrugerea care a avut loc în aceeaşi zi simultan pe trei tronsoane ale gazoductelor offshore ale sistemului Nord Stream este fără precedent. Nu este încă posibil să se estimeze data la care infrastructura de transport al gazelor va fi refăcută", citează Interfax un comunicat al companiei.

În data de 26 septembrie s-a produs o scurgere de gaze pe unul dintre tronsoanele Nord Stream 2, fiind înregistrate şi scurgeri de gaze de pe ambele linii ale Nord Stream 1. Toate cele trei avarii au avut loc în zona economică exclusivă a Danemarcei, la nord-est de insula Bornholm. Gazoductul Nord Stream 2 a fost construit în toamna anului 2021, dar nu a fost lansat niciodată.

Pe 22 februarie, Germania a oprit procesul de lansare, drept răspuns la recunoaşterea de către Rusia a independenţei autoproclamatelor republici populare Lugansk şi Doneţk. Gazoductul Nord Stream 1 a continuat să funcţioneze şi după declanşarea războiului, dar iniţial Rusia a redus cantitatea de gaze livrate, iar ulterior a sistat complet furnizarea de gaze prin acest gazoduct, invocând o defecţiune la singura turbină.

Kremlinul a declarat că gazoductul nu va fi lansat până în momentul în care nu vor fi ridicate sancţiunile aplicate împotriva Federaţiei Ruse, care împiedică întreţinerea unităţilor sale. În UE, sistarea Nord Stream 1 este considerată o decizie politică menită să pună presiune asupra ţărilor europene care sprijină Ucraina în războiul declanşat de Rusia, scrie Rador.

Probleme grave la conducta de gaze Nord Stream 2. Navigația a fost interzisă

O scurgere de gaz natural a fost detectată dintr-o secțiune a conductei Nord Stream 2, din Rusia către Germania, în apele daneze, au anunțat luni autoritățile daneze.

”O scurgere de gaze a avut loc astăzi de la conducta Nord Stream 2 din zona daneză”, a declarat Agenția Daneză pentru Energie.

”Astăzi am fost informați de către operatorul de rețea Gascade că a existat o scădere bruscă a presiunii în conducta Nord Stream 2”, a declarat autoritatea de reglementare a infrastructurii într-un comunicat trimis prin e-mail. ”Încă nu avem claritate cu privire la cauze și faptele exacte”, s-a mai arătat în comunicat.

O zonă interzisă de 5 mile marine a fost stabilită în jurul conductei de la sud de insula daneză Bornholm. Agențiile maritime din Marea Baltică coordonează în prezent scurgerea subacvatică, aceasta fiind fixată la o adâncime probabilă de 60 de metri până la 70 de metri.

”O scurgere a avut loc astăzi pe conducta Nord Stream 2 din zona daneză”, a declarat Agenția Daneză pentru Energie.

O zonă interzisă de 5 mile marine a fost stabilită în jurul conductei de la sud de insula daneză Bornholm. Agențiile maritime din Marea Baltică coordonează în prezent, scurgerea subacvatică fiind fixată la o adâncime probabilă de 60 de metri până la 70 de metri.

”Scurgerea este periculoasă”, se arată într-un avertisment al marinarilor din partea Autorității Maritime Daneze. ”Navigația este interzisă”.

Nord Stream 2, care nu este în funcțiune, a fost totuși umplută cu 117 milioane de metri cubi de gaze naturale, în valoare de 213 milioane de euro la prețurile curente, pentru a aduce presiunea în conductă până la 300 de bari, în așteptarea să fie pusă în funcțiune. Germania a suspendat funcționarea conductei după invadarea Ucrainei de către Rusia, scrie Politico.

CITEŞTE AICI MAI MULTE

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel