Trei categorii de persoane care hărțuiesc. Radu Leca: Nu uita, tu, ca victimă, trebuie să reacționezi
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Hărțuirea stradală - ce este, de ce încă se mai întâmplă. Radu Leca a explicat care sunt cele trei categorii de oameni care hărțuiesc.

Hărțuirea stradală include comentarii, gesturi sau acte nedorite îndreptate către o persoană într-un spațiu public, fără consimțământul acesteia.

"Hei, pisi", "ce faci, frumoaso?", "ce bună ești", priviri, strigăte, comentarii obscene, solicitări repetate de a vă cere numărul de telefon sau numele după ce ați refuzat în mod clar, urmărirea, pipăirea... toate acestea sunt forme obișnuite de hărțuire sexuală în spații publice, ceea ce se rezumă clar la hărțuire stradală, un delict inițiat de persoane străine, cu care se confruntă milioane de oameni din întreaga lume, dar în special fetele și femeile.

Mai exact și mai pe înțelesul tuturor, prin hățuirea stradală vorbim despre un comportament abuziv al agresorului față de victimă, un comportament de intimidare, de multe ori cu tentă sexuală. 

Rareori se întâmplă doar o singură dată. Pentru cei care se confruntă cu hărțuirea stradală, de multe ori nu este un incident izolat, ci ceva ce se întâmplă de mai multe ori. Efectul cumulativ al acestor tipuri de comentarii și comportamente poate face ca persoana hărțuită să aibă un sentiment sporit de anxietate și izolare.

Ce este și mai grav este că mulți dintre abuzatori, dintre cei care practică hărțuirea au aceeași scuză: ele și-o cer!

La inițiativa celor doi creatori de conținut, Georgiana Năstase și Dragoș Dado, care au decis să facă educație prin clipuri manifest și să dea o palmă societății, s-a alăturat și Ana Măiță, președintele Asociației "Mame pentru Mame".

Radu Leca, despre hărțuirea stradală

Într-un interviu pentru DC Medical, psihologul Radu Leca a vorbit despre acest fenomen al hărțuirii stradale, care este scopul pentru care, în special bărbații, apelează la astfel de comportamente, și ne-a explicat care sunt, din punct de vedere psihologic, cele trei categorii de oameni care hărțuiesc.

"Hărțuirea în stradă trebuie să fie definită din prisma celor trei categorii de persoane care o execută, respectiv:

- alcoolicul

- drogatul 

- frustratul sexual.

Alcoolicul hărțuiește în stradă din cauza dorinței de a se afirma, vizibil, cât mai înalt și să impună noțiunea de traumă prin putere. 

Drogatul hărțuiește în stradă ca să primească bani și să fie împins în afara societății, dar să aibă și un câștig. 

Și tot ceea ce înseamnă frustrare, aduce de la sine dorința de hărțuire ca subiectul să simtă puterea actului negativ realizat", a declarat psihologul Radu Leca, în exclusivitate pentru DC Medical. 

Citește continuarea pe DC Medical.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel