Trei ani de la moartea judecătorului Stan Mustaţă. Cum a fost chinuit în pușcărie. Niciun vinovat până azi
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: D.C.
WhatsApp
Judecătorul Stan Mustaţă a murit pe 8 august 2018, în timp ce era internat la Spitalul de Nefrologie Carol Davila. Ajunsese acolo după multe amânări şi întârzieri, fusese plimbat între penitenciarele Rahova, Jilava şi Giurgiu, înainte de a ajunge într-un spital adevărat.

Fusese condamnat în 2016 pentru corupţie, însă şi-a clamat nevinovăţia până pe patul de moarte. Şi aşa cum arată lucrurile, a fost doar o victimă a propriei sale corectitudini. În 2014, în timp ce era judecător în dosarul ICA a declarat că rechizitoriul procurorilor DNA nu conţinea nicio probă care să justifice condamnarea inculpaţilor. Nu a durat mult şi a fost scos cu cătuşe din dosar, fiind reţinut de procurori chiar la Curtea de Apel.

Condamnat definitiv, în 2016, Stan Mustaţă şi-a petrecut ultima perioadă a vieţii agonizând în închisoare. Bolnav de cancer, judecătorul avea şi alte afecţiuni, care i-au fost în cele din urmă fatale. Ultimele sale zile au fost povestite de soţia sa, Elena, într-un interviu din 2018.

Era ferfelițe făcut la picioare, săracul de el

„Avocatul a făcut cerere, a spus Elena Mustață. S-a dus la Administrația Națională a Penitenciarelor și l-a întrebat pe director care este cauza pentru care el a fost mutat la acest penitenciar, și a zis: ”Ce vă mai interesează cauza? Că s-a rezolvat. A fost adus la Jilava. Sunteti multumiți? Și totuși, nu mă mai intrebați. Căutați acolo în lege și o să găsiți unul dintre motive.” După care i-a fost din ce în ce mai rău, l-au dus la spital și de la spital au spus că trebuie neapărat dus la un spital de stat, și l-au dus la Sf. Ioan. Aici i-au făcut niște dialize cu niște catetere groaznice, i-au distrus picioarele. Când în piciorul stâng, când în piciorul drept.

Probabil că doctorii și-au dat tot interesul, dar fiind cateterele foarte proaste n-au mai suportat dializa și atunci l-au mutat la spitalul Carol Davila. Aici, la Carol Davila, a fost internat și stați să vedeți că l-au luat de acolo de la Sf. Ioan în loc să-l ducă direct la Carol Davila, l-au chinuit și l-au dus în penitenciar. Acolo în penitenciar săracul, având numai pansamente și la piciorul stâng și la piciorul drept, că era ferfelițe făcut la picioare săracul de el.

Nu a avut nici să se spele, nici să se îmbrace, și cu chiu cu vai dimineața s-a îmbrăcat și l-au dus din nou către Carol Davila. În mașină i s-a făcut rău. Când a ajuns acolo, eu eram deja venită de la 6 jumătate să vorbesc cu medicii. L-au luat, l-au monitorizat și la ora 16 l-au băgat în operație ca să îi pună un cateter de calitate. S-au chinuit, au pus cateterul și au început să îi facă dializă.

La 2 ore de la dializă a făcut infarct și a cedat. S-a terminat cu viața lui Stan Mustață. Dar amintirea lui trebuie să rămână în sufletul tuturor că a fost un om care a luptat toata viața pentru dreptate. A fost așa un suflet bun și iubit și a făcut numai fapte bune pentru toți cei din jurul lui. Spuneam: ”Doamne! Trebuie să fie răsplatit și el acum în clipele grele. Să primească și el dreptatea de la Dumnezeu, căci oamenii de aici nu sunt în stare să i-o facă.”, declara în 2018 Elena Mustaţă, cea care i-a fost alături până în ultima clipă.

Ancheta declanşată după moartea sa nu a găsit niciun responsabil pentru decesul lui Stan Mustaţă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel