Trecutul noii șefe a CSM. Luju.ro o acuză că a distrus viața unui tânăr

Noua președintă a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Oana Hăineală Schmidt, nu pare a avea conștiința curată, potrivit În luna iulie, pe masa fostului procuror general, Laura Codruța Kovesi, a ajuns o plângere penală explozivă care putea duce la tragerea la răspundere a Oanei Hăineală, fostă vicepreședință a CSM și actuală președintă, și a lui Pavel Vasile, procuror PCA Bacău. Plângerea a fost depusă, pe 3 mai 2012, de un tânăr care a stat 13 luni în spatele gratiilor, acuzat de omor calificat, scrie luju.ro. El a fost eliberat în temeiul articolului 10, litera c, care prevede că fapta nu a fost comisă de inculpat, scrie Lumea Justiției. Vinovatul pentru omor nu a fost găsit. Victimă în acest caz, tânărul a cerut să i se facă dreptate. El a spus că i-au distrus relațiile familiale și sociale și i-au cauzat traume psihice permanente: “Mă visez în detenție, situație din care nu m-am eliberat psihic și pentru care fac tratament”. După acest caz, procurorul Pavel Vasile a fost numit procuror general al PICCJ.
Totul a început în anul 2005, când Nicolae Tigaret a fost acuzat de omor, după ce ar fi tamponat intenționat mașina fostului prieten al iubitei sale. Mașina a căzut de pe pod, iar șoferul a murit. Rechizitoriul a fost emis și instrumentat de Pavel Vasile și confirmat de Oana Hăineală, pe atunci prim-procuror al Parchetului Tribunalului Bacău.
Tigaret a recunoscut că a avut o altercație cu fostul iubit al prietenei sale și că apoi ei ar fi avut același drum, dar a susținut că nu l-a tamponat. Acest lucru este susținut și de expertiză, din care rezultă că niciuna dintre cele două mașini nu aveau urme de tamponare. Cauza accidentului a fost carosabilul umed. Procurorul Pavel a cerut altă expertiză, care îi susținea cauza, însă ulterior a fost repinsă de Tribunalul Bacău pe motiv de ilegalitate. În ceea ce privește martorii, fosta prietenă a lui Tigaret a declarat că nu-și amintește nimic, dar că bărbatul care se afla cu ea și prietenul ei în mașină a sfătuit-o să spună că au fost loviți din spate. Un al treilea martor a fost un minor, Cornel Zota. El a fost "martorul-cheie". În fața judecătorilor a spus că procurorul Pavel i-a dictat ce să scrie în declarația inițială și apoi l-a înjurat și l-a amenințat cu închisoarea dacă nu semnează. Cum părinții băiatului lipseau, declarația a mai fost contrasemnată de un martor asistent, despre care se crede că a fost inventat. La 13 luni după ce a fost închis, Tigaret a fost eliberat de Tribunalul Bacău, după cercetări minuțioase. Parchetul a făcut apel, care a fost repins de Curtea de Apel Bacău. Recursul a fost declarat personal chiar de procurorul Pavel, în calitate de șef al Parchetului Curții de Apel Bacău.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News