Trecerea la ora de vară, posibile efecte dezastruoase. Risc de infarct, accidente și avort
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Trecerea la ora de vară, posibile efecte dezastruoase. Risc de infarct, accidente și avort
Trecerea la ora de vară, posibile efecte dezastruoase. Risc de infarct, accidente și avort
În această noapte, ora 3 devine ora 4, pentru că trecem la ora de vară. Vom dormi mai puțin, așa că trecerea la ora de vară poate avea efecte nefaste asupra sănătății. Iată care sunt acestea și cum puteți să le evitați:

Conform studiilor, trecerea la ora de vară, adică somnul scurtat cu o oră, poate declanșa probleme de sănătate subiacente.

Schimbarea ceasurilor nu aduce de fapt lumină naturală suplimentară, ci doar schimbă, în percepția noastră, ora la care răsare și apune Soarele, ceea ce ne poate provoca perturbări ale ritmului circadian. Iar de aici, numai probleme arată experții de la timeanddate.com. 

Risc crescut de infarct timp de 3 zile

Trecerea la ora de vară înseamnă de fapt pierderea unei ore de somn în dimineața de după. Pentru unii oameni, e doar un mic inconvenient – dorm mai mult duminică și gata. Dar lipsa de somn poate avea efecte dezastruoase la cei cu predispoziții spre anumite boli.

Un studiu suedez publicat în The News England Journal of Medicine (link direct studiu) a constatat, spre exemplu, că riscul de a avea un infarct miocardic crește în primele 3 zile lucrătoare de după trecerea la la ora de vară!

Riscul de accidente

Apoi, oboseala indusă de această schimbare a orei este considerată a fi cauza principală pentru creșterea accidentelor de circulație în prima zi de luni (care va fi pe 29 martie 2021), conform unui alt studiu (link direct studiu).

De asemenea, tot în prima zi lucrătoare de după trecerea la ora de vară crește riscul de accidente la locul de muncă (link direct studiu), iar leziunile obținute din acestea tind să aibă au o gravitate mai mare în comparație cu cele din alte zile de luni.

De asemenea, trecerea la ora de vară este asociată și cu un risc crescut de avort spontan pentru gravidele cu fertilizare in vitro (link direct studiu).

Depresia

Un studiu danez (link direct sursa informației) a constatat o creștere cu 11% a cazurilor de depresie dată de schimbarea orei, toamna și primăvara. Cazurile s-au rărit treptat abia după 10 săptămâni de la aceste schimbări de oră.

Chiar dacă dereglarea ritmului circadian poate avea unele efecte grave, cele mai multe studii arată că acestea trec în zilele care urmează.

Cum evitați efectele schimbării orei

Iată câteva modalități simple de a face mai ușoară această trecere la ora de vară. Citiți continuarea articolului pe DC Medical!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel