Trece SMURD-ul de la Arafat la Rafila? Vâlcu: Drumul cu ambulanța până la spital ține de actul medical. Nu te duce poliția în cătușe
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, vrea ca SMURD să treacă de la DSU, condus de Raed Arafat din Ministerul de Interne, la Ministerul Sănătății. Jurnalistul Val Vâlcu a comentat informația. 

”La DSU (Departamentul pentru Situații de Urgență din Ministerul de Interne – n.r.) sunt profesioniști, e domnul Arafat, dar evident discutăm de o activitate medicală, iar responsabilitatea în fața opiniei publice și a lumii medicale este a Ministerului Sănătății. Sunt partenerii noștri, SMURD e o structură a DSU care și-a făcut foarte bine datoria, dar integrarea serviciilor de urgență cu celelalte servicii medicale e absolut necesară pentru că nu funcționează separat. Ele funcționează integrat. Trebuie să fie o politică de sănătate care să nu țină cont de numele persoanelor care ocupă funcții la un moment dat”, a spus joi ministrul Alexandru Rafila, într-o dezbatere publică.

”Nu te duce poliția în cătușe. Nu are de-a face Ministerul de Interne cu SMURD-ul”

Invitat într-o emisiune televizată a postului B1 TV, jurnalistul Val Vâlcu a făcut următoarele declarații:

”Nu mi se pare o dispută între Alexandru Rafila și Raed Arafat, dimpotrivă. Doar dacă discutăm de o partajare a funcționării între Rafila și Bode. Dar eu cred că domnul profesor Rafila a fost extrem de clar în a explica acest proiect, și anume că acest proiect este tot un act medical. Așa cum operația de apendicită făcută într-un spital este gestionată de către medici și este în răspunderea Ministerului Sănătății, și drumul cu ambulanța până la spital și preluarea la UPU ține tot de acte medicale. Nu te duce poliția în cătușe. Nu are de-a face Ministerul de Interne cu SMURD-ul”, a subliniat jurnalistul Val Vâlcu.

”Nu contestă nimeni poziția domnului Arafat, realizările sale la SMURD (...) Era în timpul guvernării USR cu acea dispută cu Ministerul de Interne, cu Ponta, cu Antonescu și atunci a fost luat serviciul domnului Arafat și mutat la Ministerul de Interne cu tot cu Arafat, cu tot cu SMURD”, a încheiat jurnalistul Val Vâlcu.

Reacția lui Raed Arafat

”Integrarea în MS a SMURD sau ruperea modului de lucru al sistemului de urgenţă care există la momentul actual, care este un mod integrat cu DSU şi care şi-a dovedit eficienţa - cel puţin pe durata pandemiei s-a văzut foarte clar eficienţa unei coordonări unitare - şi întoarcerea în timp la un model în care fiecare era într-un alt loc nu face decât să slăbească sistemul şi să strice ce s-a construit. Mergem mai departe pe un model integrat. Cu MS se colaborează, dar coordonarea este într-un singur loc. La o intervenţie nu merge numai Ambulanţa, medicul, merg şi pompierii, şi SMURD-ul, elicopterul”, a declarat dr. Raed Arafat, care s-a aflat joi la Braşov, cu prilejul inaugurării noii clădiri a UPU-SMURD, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel