Data publicării:

Traversare Canalul Mânecii. Pericolul care-i pândește pe imigranți

Autor: Sebastian Florea | Categorie: Stiri
WhatsApp
Traversare Canalul Mânecii. Pericolul care-i pândește pe imigranți
Traversare Canalul Mânecii. Pericolul care-i pândește pe imigranți

Lansarea unui 'plan de acţiune' împotriva traversărilor peste Canalul Mânecii va face aproape imposibilă această încercare.

Conform unui anunț al Ministerului de Interne francez, vineri a fost lansat un 'plan de acţiune' vizând 'lupta împotriva traversărilor efectuate de migranţi peste Canalul Mânecii. Planul vizează o întărire a patrulelor dar şi a supravegherii porturilor şi a coastei de nord. Aceste măsuri intervin înaintea unui 'plan de acţiune comun franco-britanic', în prezent în curs de elaborare şi care va fi validat cu 'ocazia unei deplasări viitoare a ministrului (de interne) Christophe Castaner la Londra', adaugă ministerul într-un comunicat.

Aproximativ 504 migranţi, în principal iranieni, au încercat anul trecut să traverseze Canalul Mânecii şi 276 dintre ei 'au ajuns pe coastele britanice', potrivit textului citat. 'Acest plan trebuie să ne permită să punem capăt acestor traversări nu doar ilegale, ci şi extrem de periculoase. Este în interesul nostru, ca şi în cel al Regatului Unit să facem tot posibilul pentru a nu permite dezvoltarea unor noi filiere care ar putea atrage din nou migranţi ilegali pe litoralul nostru', a afirmat în comunicat ministrul de interne Christophe Castaner.

Citește și: În contextul ieșirii din UE, Marea Britanie ar urma să pună măsuri devastatoare pentru imigranți

Măsuri de sensibilizare şi de prevenire

'Planul zonal şi departamental' se bazează pe cinci axe, cu o consolidare a coordonării dintre forţele de poliţie/jandarmerie din Nord şi Departamentul Pas-de-Calais, pe de o parte, şi a mijloacelor în Marea Nordului şi în Canalul Mânecii (vamă, marina naţională, jandarmerie maritimă). Aceste mijloace 'au fost consolidate şi plasate în alertă pentru a asigura supravegherea 24 de ore din 24 în zonele maritime', se mai spune în text. De asemenea se prevede o 'consolidare a supravegherii şi a securizării' porturilor Boulogne-sur-Mer şi Calais, precum şi a 'plajelor şi a altor locuri potenţiale de debarcare în afara porturilor'.

Totodată, planul prevede 'măsuri de sensibilizare şi de prevenire a operatorilor (vânzători de echipament nautic, societăţi de închiriere de ambarcaţiuni, operatori portuari), precum şi 'consolidarea luptei împotriva filierelor de traficanţi'. 'Perspectiva Brexit nu alterează necesitatea ca cele două ţări să-şi consolideze cooperarea bilaterală pentru a pune în aplicare măsuri concrete şi coordonate de combatere a imigraţiei ilegale', a adăugat Castaner. Planul de acţiune comun franco-britanic, al cărui principiu a fost decis duminică în timpul unei discuţii telefonice între Castaner şi omologul său britanic Sajid Javid prevede, de asemenea, mai multe patrule, o luptă sporită împotriva traficanţilor şi eforturi de sensibilizare a migranţilor.

Citește și: Macron - May, acord pe problema imigrației la graniță

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel