Traumatismele de care trebuie neapărat să te ferești. Dr. Liviu Ojoga (SANADOR) a explicat care sunt cele mai afectate persoane / video
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Aurel
WhatsApp
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik
Dr. Liviu Ojoga, medic chirurg ortoped la Spitalul Clinic SANADOR, a fost invitat la interviurile DC News și DC Medical unde a vorbit despre protezele de umăr. 

Dr. Liviu Ojoga a explicat, în exclusivitate pentru DC News și DC Medical, cum poate fi înlocuit umărul cu un astfel de dispozitiv. 

„Dacă pornim de la proteze, mergem spre diagnostice și patologii care au nevoie de proteze. Există atât patologii traumatice, cât și patologii netraumatice, degenerative.

Patologiile traumatice sunt reprezentate de fracturile de extremitate proximală de humerus, când toată epifiza proximală a humerusului este fracturată în mai multe fragmente, minim patru de obicei. Un fragment este capul humeral.", a spus medicul. 

Traumatismele de care trebuie să te ferești

Potrivit medicului, căderile de la propria înălțime reprezintă cea mai frecventă cauză de fracturi, urmate de accidente auto și căderile de la înălțime.

„Căderile de la propria înălțime sunt cea mai frecventă cauză de fracturi de extremitate proximală de humerus, urmată de accidente auto și căderi de la înălțime. Cad pe umăr. Vorbim de pacienți în vârstă, cu un anumit grad de poroză, sex feminin, predominant. Este echivalentul fracturii de col femural.

Uneori, când există puține fragmente, încercăm să-l reconstruim ca să păstrăm humerusul anatomic. În schimb, când sunt multe fragmente nu se poate obține acest deziderat și atunci se renunță la capul humeral. Fractura are mai multe fragmente. Un fragment este reprezentat de trohiter, împreună cu inserția mușchiului supraspinos și infraspinos, un fragment este reprezentat de trohin, adică tuberozitatea mică a humerusului, împreună cu inserția mușchiului subscapular, și al patrulea fragment este diafiza humerală.", a spus dr. Liviu Ojoga. 

3. -imagine fara descriere- (ojoga_64960200.jpg)

Care este soluția 

„Soluția pentru aceste fracturi este să introducem o tijă humerală în humerus, se fixează cu ciment distal. Întotdeauna trebuie să avem grijă la înălțime pentru că există riscul să poziționăm greșit componenta protetică, să fie prea înaltă sau prea scurtă. Există un reper, 5.6 cm de la inserția mușchiului pectoral mare, după care, fragmentele de care vorbeam, împreună cu inserțiile mușchilor coafei rotatorilor, sunt reatașate transosos, cu fire trecute și prin coada protezei la proteză, și se adaugă un cap humeral protetic care are aceeași înălțime și diametru cu capul anatomic, pe care îl măsurăm intraoperator.

Bineînțeles, cavitatea glenoidă rămâne cavitatea glenoidă anatomică. În felul ăsta, pacientul va putea recupera mișcarea. 

Ce e important la aceste fracturi este perioada de imobilizare în care așteptăm ca aceste tuberozități să se vindece la coada protezei, deoarece dacă ele nu consolidează și apare o pseudoartroză, atunci pacientul nu va putea mișca mâna.", a spus dr. Liviu Ojoga la interviurile  DC News și DC Medical.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel