Tratamentul salvator pentru infarctul miocardic. Deac, cifre încurajatoare: În caz contrar, inima se oprește și nu se mai poate face nimic
Care sunt bolile de inimă care au rezolvare chirurgicală astăzi? Medicul Radu Deac a scos cifrele uluitoare în ceea ce privește infarctul miocardic.
Prof. dr. Irinel Popescu a subliniat un lucru extrem de important: chirurgia a avansat la fel de mult ca medicina și l-a întrebat pe medicul Radu Deac despre bolile care astăzi au o rezolvare chirurgicală și despre cât de mult a avansat totuși chirurgia cardiovasculară.
"Dintr-un punct de vedere, trebuie să separăm bolile în funcție de vârste. Bolile copilului sau o tinerețe precoce, acestea nu prea s-au dezvoltat. Mult mai mult a progresat pe grupa de vârstă a adultului.
De asemenea, nu s-au făcut progrese la timp pe vârsta înaintată, nu s-au cunoscut o serie de elemente care erau necesare pentru a fi aplicate. Oricum, la vârsta copilului s-a ajuns până la operația la nou-născut. Este celebră chirurgia transpoziției de vase mare care se face în primele zile după naștere, pentru că este un defect congenital în care arterele principale care pornesc de la inimă au origini greșite să zicem. Nu din cavitatea din care aparține. Deci dacă vorbim de artera aortă, principalul vas cu sânge arterial, care trebuie să pornească din ventriculul stâng, la copilul cu malformație pornește din ventriculul drept.
Dacă în mod normal, cele două circulații, circulația mică și circulația mare sau circulația sistemică din corp și circulația pulmonară sunt pasate într-un sistem cum ar fi cifra 8 culcată, la copilul cu transpoziție, aceste circulații sunt în paralel, sunt separate. Copilul poate trăi numai dacă are o altă malformație de comunicare între cele două sisteme, care să oxigeneze cât de cât partea arterială complet lipsită de oxigen.
Aceste operații nu s-au făcut până în ultimii ani la noi în țară, dar din fericire acum se fac. La Târgu Mureș, prof. Suciu are cele mai multe asemenea cazuri operate.
Ceea ce este cel mai important este că printr-o relativ simplă corecție, adică secționarea vaselor la același nivel și apoi coaserea lor la arterele care au originea în ventriculul corect, copilul devine un copil sănătos și poate să atingă vârsta adultă fără alte operații, așa cum se întâmplă în alte cazuri.
Aceasta este una dintre cele mai complicate malformații care se poate trata chirurgical cu succes și care face parte dintr-o categorie pe care cardiologia intervențională încă nu a inventat-o.
Există încă malformații de cord stâng, adică întreaga cale, de la ventriculul stâng care pompează sânge în corp, la aortă și în continuare... toate acestea sunt foarte slab dezvoltate. Sunt chiar într-un stadiu destul de inițial ca dezvoltare. Și totuși, și acolo se încearcă operații.
Sunt boli congenitale pe care le face copilul în prima perioadă și în adolescență și unele ajung până la nivelul adultului. În mod clasic, este perioada copilăriei când se întâmplă și se observă de cele mai multe ori la naștere", a declarat dr. Radu Deac, medic chirurg, considerat "cel mai important chirurg cardiac al ultimelor două decenii" din România, în exclusivitate pentru DC Medical, în emisiunea Academia de Sănătate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News