Tratamentele stomatologice, decontate din nou. Vezi cine vor beneficia
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Tăiate în urmă cu un an de zile, tratamentele stomatologice vor fi decontate din nou de stat. Totuși, de aceste servicii vor beneficia doar o parte din populație, iar medicii stomatologi nu sunt mulțumiți de plafonul acordat.  

Copiii şi beneficiarii legilor speciale, veteranii sau revoluţionarii, vor avea parte de gratuitate la tratamentele stomatologice. Ceilalţi vor suporta 40 la sută din factură. Stomatologii spun că banii sunt oricum insuficienţi: fiecare medic are un plafon de 2.000 de lei pe lună pentru toţi pacienţii, precizează Digi 24.

24 de proceduri medicale stomatologice vor fi decontate de Casa de Asigurări începând cu 1 iunie - de la consultaţie, la extracţii dentare sau plombe şi proteze dentare. Bugetul alocat este de 80 de milioane de lei.

„Fondurile alocate în cursul acestui an sau ce a mai rămas din acest an sunt mai mari decât au fost în anii când s-a desfășurat un contract pe 12 luni", spune dr. Anci Ionescu, medicul şef al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Citește și: Ce spun managerii clinicilor private despre noul pachet de bază

Pe hârtie, pare suficient pentru ca românii să aibă o dantură sănătoasă. Numai că, medicii stomatologi, cei care vor acorda aceste servicii, au constatat că lucrurile nu sunt atât de simple pe cât par. Vor putea acorda servicii medicale doar în limita a 2.000 de lei pe lună.

Banii acordați de Casa de Asigurări nu acoperă serviciile

„Proteza acrilică totală utilă celor în vârstă, care este decontată o dată la 10 ani. Ceea ce este foarte mult. Aș considera că o dată la cinci ani trebuie înlocuită, pentru că apoi nu mai este funcțională. Sigilarea preventivă pentru dinții copiilor ar trebui făcută la toți molarii care apar la o anumită vârstă. Casa decontează o sigilare la doi ani", spune dr. Letiţia Raiciu, medic stomatolog.

În plus, banii daţi de Casa de Asigurări pentru serviciile decontate nu acoperă cheltuielile cu tratamentul. De exemplu, consultaţia, care include un control oncologic şi igienizare, este plătită cu 133 de lei de CNAS. În cabinete, aceste proceduri ajung să coste chiar şi 280 de lei. O extracţie cu anestezie este decontată cu 20 de lei, deşi costul real este 100 de lei. La toate aceste neajunsuri se adaugă şi birocraţia.

„Medicul, pentru un plafon de 2.000 de lei, nu este interesat să intre în contract cu Casa", afirmă dr. Alexandru Brezoescu, preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti din Bucureşti.

Din plafonul impus de casă, stomatologii care au contract cu CNAS ar trebui să acorde consultaţii şi tratamente şi persoanelor neasigurate. Astfel, vor apărea listele de aşteptare pentru consultaţiile subvenţionate de stat şi la cabinetele dentare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel