Tratamentele anti-îmbătrânire, disponibile în deceniul următor: Cheia se află la elefanți și la "meduzele nemuritoare" care își pot repara ADN-ul
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Tiberiu Vasile
WhatsApp
Sursa Foto: FreePik
Sursa Foto: FreePik
Oamenii de știință sunt pe punctul de a descifra cauzele îmbătrânirii și cred că în următorul deceniu ar putea exista tratamente pentru a încetini acest efect.

Anunțul vine de la cercetătorii de la Universitatea Cambridge, care bănuiesc că răspunsul se află la elefanți, balene și "meduze nemuritoare", care au o durată de viață mai lungă și sunt rezistente la cancer.

Iar cheia longevității lor pare să fie capacitatea de a repara daunele din ADN-ul lor.

Echipa lucrează acum la recrearea acestor abilități pentru a le face transferabile la oameni, ceea ce ar permite întinerirea celulelor la o stare funcțională mai tânără pentru a întârzia apariția tuturor afecțiunilor legate de vârstă.

Organismul nostru acumulează leziuni ale ADN-ului pe măsură ce suntem expuși la daunele de rutină ale vieții - razele UV de la soare, poluanții din gazele de eșapament ale automobilelor și din industrie și chiar și alimentele carbonizate.

Reparațiile ADN-ului previn acumularea de mutații genetice care, în cele din urmă, duc la boli, la moarte și la bătrânețe, potrivit lui Cagan și altor persoane care au studiat animalele.

"Este un moment foarte interesant pentru cercetarea în domeniul îmbătrânirii. Cred că vom începe să vedem intervenții anti-îmbătrânire la om care vor apărea în următorul deceniu", a declarat Delphine Larrieu pentru Cambridge Independent. 

Cercetătorii caută strategii la cele mai mari mamifere - elefanții și balenele

Cercetătorii caută strategii la cele mai mari mamifere - elefanții și balenele.

Ambele mamifere au gene unice legate de rezistența la cancer și de repararea leziunilor ADN.

Oamenii posedă, de asemenea, gena numită p53, dar au mult mai puține copii - doar două, comparativ cu cele 20 ale elefantului.

Oamenii de știință cred că acesta este motivul pentru care, în ciuda dimensiunii lor mari, au o rată estimată a mortalității prin cancer de aproximativ 4,8%.

La oameni, acest număr este de 11 până la 25 la sută.

Iar balenele au o cantitate de 2,4 ori mai mare de gene supresoare de tumori.

Dacă balenele ar avea același risc de cancer per celulă ca și oamenii, înmulțit cu cvadrilioanele lor de celule, ele nu ar ajunge niciodată la prima lor aniversare. 

"Acest lucru sugerează că balenele trebuie să aibă mecanisme mai bune de rezistență la cancer decât oamenii", a declarat Cagan. 

O meduză "nemuritoare" ar putea deține indicii pentru anti-îmbătrânire în rândul oamenilor

O meduză "nemuritoare" ar putea deține indicii pentru anti-îmbătrânire în rândul oamenilor, deoarece este singura specie de acest gen capabilă să revină la starea juvenilă și să crească din nou până la stadiul de adult de-a lungul întregii sale vieți.

Este posibil ca ceea ce fac ele pentru a rezista îmbătrânirii - unele pot trăi până la 200 de ani - să fie și ceea ce le face mai puțin predispuse la cancer.

Dacă mutațiile ADN-ului cauzează atât îmbătrânirea, cât și cancerul, atunci reducerea ratei de mutații prin răspunsuri mai precise la daunele ADN ar putea rezolva ambele probleme deodată.

Răspunsul nu este reprezentat de genele supresoare de tumori, ci de repararea directă a daunelor ADN la balena bowhead, care poate trăi peste 200 de ani.

În loc să elimine celulele canceroase, așa cum face p53, balena bowhead produce proteine care repară rupturile în șirurile de ADN, potrivit unui studiu nepublicat postat pe bioRxiv în luna august.

În timp ce aceste mamifere ar putea fi cheia pentru tratarea bolilor legate de vârstă, "meduzele nemuritoare" ar putea încetini complet procesul de îmbătrânire.

Meduza își activează această "superputere" pentru a evita prădătorii, ceea ce îi permite să se transforme într-un chist, apoi se formează ca polip atașat de fundul mării. 

Când amenințarea dispare, creatura pornește din nou pe drumul spre maturitate. 

Datorită acestui fapt, poate repara daunele genetice și poate reveni la stadii anterioare de dezvoltare. 

Chiar și după ce a atins maturitatea sexuală, meduza nemuritoare se poate transforma din nou în larvă.

Potrivit cercetătorilor care i-au examinat genomul, această meduză este diferită de alte meduze, fiind "singura care își menține potențialul ridicat de întinerire (până la 100%) în stadiile postreproductive, atingând nemurirea biologică".

Cu toate acestea, repararea ADN-ului nu este singura strategie de longevitate pe care oamenii o pot învăța de la animale.

Potrivit unei noi cercetări publicate luna trecută, o mică meduză din Pacific aparține clubului exclusiv de animale care pot reface părți ale corpului pierdute, iar oamenii de știință știu exact cum o fac.

Cladonema pacificum, o meduză de mărimea unei unghii, își reface un tentacul pierdut în trei zile.

Cercetătorii de la Universitatea Tohoku și de la Universitatea din Tokyo și-au propus să descopere ce se întâmplă exact cu celulele din interiorul tentaculului unei meduze pe măsură ce se regenerează.

Echipa a descoperit că celulele tentaculare normale de la locul leziunii sunt ajutate de celulele stem dezvoltate special pentru a repara membrele.

Împreună, aceste două tulpini răsar un nou membru din ciotul celui pierdut.

Oamenii de știință au spus că aceste celule remarcabile ar putea fi cheile pentru a debloca abilitățile de regenerare ale oamenilor, un Sfânt Graal pentru cercetarea anti-îmbătrânire și longevitate, conform Daily Mail.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel