Tratament leucemie. Prima terapie genică, la un pas de aprobare
Data publicării:
Autor: Bogdan Bolojan
WhatsApp
Un grup consultativ de experți ai Administrației Alimentelor și Medicamentelor din Statele Unite (FDA) a recomandat, miercuri, aprobarea primului tratament constând în modificarea genetică a sistemului imunitar al unui pacient pentru a lupta împotriva leucemiei, informează joi AFP.

Această recomandare, pe care FDA probabil o va susține, deschide calea către comercializarea primei terapii genice.

Acest tratament, numit "CTL019", a fost dezvoltat la Universitatea din Pennsylvania, Statele Unite, și brevetat de laboratoarele elvețiene Novartis pentru tratarea leucemiei limfoblastice acute.

Grupul de experți independenți a recomandat aprobarea acestui tratament la copii și adulții tineri care au manifestat rezistență la alte terapii împotriva leucemiei sau au înregistrat o recidivă.

Unul dintre acești pacienți, care are astăzi 12 de ani, a fost primul copil care a beneficiat de această terapie genică, în 2012, într-un spital din Pennsylvania. Fetița avea atunci șase ani. Efectele secundare au fost severe — febră, scăderea tensiunii arteriale și congestie pulmonară — însă ea a învins leucemia și nu mai prezintă astăzi nici o urmă de cancer. Ea a fost prezentă miercuri în sala în care grupul de experți a făcut recomandarea către FDA.

Novartis și alte laboratoare lucrează în mod activ pentru a dezvolta tratamente similare pentru mielomul multiplu, o altă formă de leucemie și o tumoare cerebrală agresivă.

Această tehnică presupune crearea unui tratament pentru fiecare pacient în parte, celulele imunitare fiind prelevate și înghețate înainte de a fi trimise la laborator unde sunt modificate genetic pentru a ataca cancerul, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel