Tratament hormonal, endometrioză, risc de tumori la creier
Data publicării:
Autor: Steluța Indrei
WhatsApp
anticonceptionale-300x200
anticonceptionale-300x200
Un tratament hormonal pe bază de progesteron, utilizat la femei în caz de endometrioză sau hirsutism și la bărbați în cancer de prostată, crește de 7 ori riscul de tumori la creier, informează autoritățile medicale franceze, care au deschis o amplă anchetă pe acest subiect. 

Este vorba despre un medicament care conține acetat de ciproteronă (denumirea comercială - Androcur), un tratament hormonal antiandrogenic, indicat femeilor cu tulburări hormonale precum endometrioza sau hirsutismul și bărbaților pentru tratamentul anumitor forme de cancer de prostată

În Franța, acest medicament face obiectul unei monitorizări speciale încă din anul 2009, ca urmare a unor suspiciuni de provocare a unor tumori la creier numite meningioame (cel mai frecvent benigne). Meningiomul se dezvoltă la nivelul membranei care înconjoară creierul și măduva spinării. 

Tratament hormonal, disponibil și în România

Acest medicament este disponibil și în România. În prospectul acestuia se precizează că: „Androcur este un preparat hormonal antiandrogenic. Inhibă efectul hormonilor androgeni prin blocarea receptorilor dihidrotestosteronului (hormoni care sunt produși în cantitate mică și la femei); de asemenea, are acțiune progestativă și inhibă secreția de gonadotropine.

La bărbat scade libidoul și potența și inhibă funcția glandelor sexuale. Aceste modificări dispar după întreruperea tratamentului. Acetatul de ciproteronă inhibă competitiv efectul androgenilor asupra organelor țintă androgeno-dependente, de exemplu protejează prostata de acțiunea hormonilor androgeni produși de glandele sexuale și/sau glandele corticosuprarenale.

La femei combate hirsutismul excesiv și alopecia androgenică și scade funcția glandelor sebacee. În timpul tratamentului este inhibată funcția ovariană.”

Anchetă epidemiologică

Pentru a verifica legătura dintre acest tratament hormonal și riscul de meningiom, Casa de asigurări din Franța a demarat o anchetă epidemiologică, în care au fost incluse 250.000 de femei care au luat ciproteronă. Au fost comparate cele care au luat doze mari (peste 3 g timp de 6 luni, cel puțin 3 cutii, cât sunt necesare pentru tratamentul complet, după care se continuă tratamentul) și cele cu doze mici (sub 3 g în 6 luni, adică 1-2 cutii, apoi s-a întrerupt tratamentul). 

Apariția unui meningiom a fost urmărită pe durata a 7 ani. 

Rezultatele arată că riscul de meningiom este de 7 ori mai mare în cazul femeilor tratate cu doze mari de ciproterona, peste 6 luni. Acest risc se multiplică de 20 de ori după 5 ani de tratament. 

Având în vedere aceste riscuri, Agenția medicamentului din Franța a reunit un comitet de experți (endocrinologi, ginecologi, pediatri, neurochirurgi, dermatologi), pentru a stabili noi recomandări privind utilizarea tratamentului cu ciproteronă. 

Experții atenționează că predispoziția familială sau existența deja a unei tumori cerebrale reprezintă o contraindicație majoră pentru utilizarea acestui tratament hormonal. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel