Transportatorii - Ministerul Transporturilor, schimbare fără precedent în 15 ani. Ce ascunde ”blocajul” ce urmează
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: D.C.
WhatsApp
Un blocaj se aude că va urma, generat de transportatori. Ei dau vina pe ministrul Transporturilor. Lucian Șova știa că se va ajunge aici, a anticipat revolta celor vechi de pe drumurile României. A spus-o pentru DCNews, într-un interviu fulminant. 

Transportatorii din România protestează miercuri și joi. COTAR (Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România) anunță că organizațiile din domeniu dezaprobă public un ordin al ministrului Transporturilor, Lucian Șova, cerându-i, în același timp demisia.  

Pe ce mizează transportatorii

COTAR consideră inoportună modificarea Ordinului 980/2011. Ei avertizează că orice modificare destabilizează întregul domeniu de activitate și afectează transportul de persoane interjudețean și județean. Transportatorii mizează, în acest conflict cu ministrul, pe reacția cetățenilor, subliniind, în comunicatul de avertisment următorul aspect: ”O astfel de modificare ar crea un prejudiciu grav populaţiei care beneficiază, în acest moment, de un transport organizat, sigur şi prestabilit”. Nemulțumirile transportatorilor sunt multiple, de la prețul crescut al combustibilului până la creșterile salariale impuse, lipsa infrstructurii. Prin urmare, anunță proteste în 26 și 27 septembrie, între orele 09:00 și 15:00. 

Câteva detalii... nespuse

Ministrul Transporturilor, Lucian Șova, a vorbit, în cadrul interviului acordat DCNews, despre această problemă, despre care spune că persistă de 15 ani. Ministrul a vorbit despre ordinul de ministru recent promovat. Însă ministrul nu vorbește despre daunele pe care le aduce domeniul transportatorilor, ci despre reglementarea modului în care pasagerii sunt transportați. Prin urmare, dacă transportatorii vorbesc despre nemulțumirea pe care ar trebui să o aibă pasagerii, ministerul vorbește despre siguranța acestora pe durata transportului. Lucian Șova a mai precizat un aspect important despre acest ordin. Nu se aplică de mâine, nu are efecte imediate și dă timp transportatorilor să se conformeze. Ordinul va fi aplicat de la 1 iulie 2019. 

Ministrul știa ce va provoca, dar a riscat 

Lucian Șova e conștient de ce cutremur a provocat prin acest ordin în rândul transportatorilor: 

”Trebuie să menţionez faptul că proiectul pe care l-am promovat şi care, din perspectivă atât legală cât şi a oportunităţii, întruneşte toate condiţiile pentru a fi promovat în această formă produce foarte mult deranj în rândul transportatorilor care astăzi fac aceste activităţi. Spun acest lucru deoarece, în România, de mai mult de 15 ani, reglementările naţionale au prevăzut mecanisme de acces la piaţa acestor transporturi care, fundamental, aveau criteriu de selecţie vechimea pe traseu. De 15 ani, în România, aceiaşi transportatori, într-o proporţie de peste 90%, apreciez eu, fac aceste transporturi. Este o problemă de piaţă semnalată de multe ori de către Consiliul Concurenţei că nu sunt respectate criteriile liberului acces la piaţă”, a declarat Lucian Şova, pentru DCNews

Anunțul schimbării a fost făcut tot la DCNews, cu mult entuziasm de către ministru care anunța două mari proiecte. Unul dintre ele era chiar acesta: ”În domeniul rutier am două proiecte mari deja demarate. Primul este legat de reformarea programului de transport interjudețean de pasageri și proiectul de ordin care va guverna noua alocare de trasee pe o procedură foarte transparentă, foarte simplă, foarte accesibilă și deschisă în piață, fară condiționalități de vechime, de traseu ș.a.m.d.”

Vezi aici mai mult: EXCLUSIV Lucian Șova anunță schimbări în transportul interjudețean și la școlile de șoferi

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel