Data publicării:

Transportatorii din UNTRR condamnă votul Austriei împotriva aderării României la Schengen şi solicită eliminarea controalelor la frontiera cu Bulgaria

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România - UNTRR condamnă votul Austriei împotriva aderării României şi a industriei de transport rutier la spaţiul Schengen şi solicită Guvernului României eliminarea controalelor la frontiera cu Bulgaria.  

Conform unui comunicat emis, luni, prin votul negativ al Austriei, industria de transport rutier, cel mai mare exportator de servicii al României, este cea mai afectată ramură economică şi în acest fel Austria dă o puternică lovitură economiei româneşti în care are interese majore.

'Dacă Austria ar fi vrut să transmită un semnal, aşa cum pretinde, împotriva extinderii Schengen, atunci ar fi trebuit să nu accepte nicio ţară candidată.

Votul selectiv demonstrează, prin acceptarea Croaţiei şi respingerea României şi Bulgariei, o abordare subiectivă şi neprincipială care a torpilat unitatea Uniunii Europene sub atenta supraveghere a Comisiei Europene.

În aceste condiţii, este greu de înţeles votul favorabil al României şi Bulgariei pentru aderarea Croaţiei la Schengen.

UNTRR îşi exprimă profunda nemulţumire că celelalte state membre UE, mai ales marile democraţii occidentale, au abandonat principiul îndeplinirii obligaţiilor tehnice ca fiind necesar şi suficient pentru includerea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen.

Schimbarea regulilor la finalul jocului numai pentru o parte din candidaţi dovedeşte aplicarea clară de tratament inegal şi preferenţial. Oare acestea devin noile principii ale Uniunii Europene?

Dacă Austria şi celelalte state membre UE vor să schimbe condiţiile de aderare în spaţiul Schengen, atunci trebuie să le impună pentru viitoarele ţări candidate şi nu pentru cele existente, cărora li s-au solicitat îndeplinirea unor condiţii clare, pe care acestea le-au îndeplinit deja', se menţionează în comunicat.

Transportatorii subliniază că România şi Bulgaria au aderat împreună la Uniunea Europeană şi au făcut în permanenţă echipă pentru intrarea în spaţiul Schengen împreună, fiind necesară continuarea eforturilor comune pentru aderarea la spaţiul Schengen.

'În acest spirit de solidaritate, UNTRR solicită Guvernului României ca împreună cu Guvernul Bulgariei să soluţioneze urgent şi pragmatic simplificarea până la eliminare a controalelor în frontiera dintre cele două ţări', susţin ei.

Totodată, UNTRR solicită Guvernului României să continue şi să intensifice eforturile pentru atingerea obiectivului de aderare a României la spaţiul Schengen împreună cu Bulgaria în 2023.

'Poate că Uniunea Europeană nu e perfectă, dar România nu poate avea altă apartenenţă decât la UE tot aşa cum democraţia chiar dacă nu e un sistem perfect, până în prezent nu se cunoaşte altul mai bun', mai spun transportatorii.

Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) este o organizaţie profesională şi patronală, neguvernamentală, independentă, apolitică, fondată în 1990, care promovează şi apără interesele transportatorilor rutieri pe plan intern şi internaţional, înregistrând de la înfiinţare până în prezent peste 16.000 de firme înscrise - operatori care efectuează transporturi interne şi internaţionale de marfă şi persoane.

 

Austria - Schengen. Două forme de boicot cu adevărat de efect decât fazele cu băncile și benzinăriile de pe teritoriul României

Pentru că se tot vorbește despre boicot la adresa Austriei după refuzul aderării României în Schengen, se pot face două lucruri simple care să nu afecteze românii.

De exemplu, decât să nu mai mergem la benzinăriile și băncile austriece aflate pe teritoriul țării noastre, românii ar putea face lucruri mai simple și cu adevărat de efect.

Poate te mai gândești de două ori înainte să pleci să te operezi la Viena când ai putea să te tratezi în România - la stat sau la privat, spune jurnalistul Val Vâlcu. Dacă medicul acela la care mergi te tratează cu același dispreț cum a făcut-o Karl Nehammer, cancerul Austriei, cu România, ce te faci?

La fel se poate proceda și la schi. Poate proprietarului de pensiune din Austria i se pare că miroși urât, poate consideră că nu te-ai spălat suficient pe picioare pentru a putea intra în Schengen. Poate nu te mai duci nici acolo și faci vacanțele în România.

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, i-a transmis o scrisoare deschisă lui Gerhard Karner, omologul austriac, în care îşi exprimă "profunda indignare" faţă de votul din Consiliul JAI împotriva aderării României la spaţiul Schengen, după ce anterior, la Viena, a dat asigurări că este "un prieten al României", Bode adăugând că acesta a făcut "un joc politic nedemn".

„Vă scriu (...) pentru a-mi exprima profunda indignare faţă de votul dumneavoastră din Consiliul JAI, împotriva aderării României la spaţiul Schengen, asta după ce pe 23 noiembrie la Viena, în prezenţa colegilor noştri, îmi dădeaţi asigurări că sunteţi 'un prieten al României', iar poziţia dumneavoastră nu este împotriva României ci împotriva unui sistem nefuncţional care nu trebuie extins cu niciun stat", afirmă Lucian Bode, în scrisoarea postată luni pe pagina sa de Facebook.

El adaugă că este o decizie "nedreaptă, injustă, fără nicio justificare reală", care creează la nivelul UE prejudicii uriaşe şi un precedent periculos în actualul context geopolitic.

Lucian Bode precizează că nu doar meritul României şi al cetăţenilor români a fost călcat în picioare odată cu acest vot, dar şi valorile şi principiile care ne ghidează la nivel european şi că toate statele membre au putut vedea cum Austria a adoptat "o decizie arbitrară, ce încalcă flagrant dreptul României de a fi stat membru cu drepturi depline al spaţiului Schengen", iar argumentele prezentate la finalul acestui proces nu au nicio legătură cu realitatea.

„Domnule ministru, aţi făcut un joc politic nedemn de o ţară care are o tradiţie politică aşa de bogată şi care este o democraţie consolidată de atât de mult timp. În întrevederea noastră din luna ianuarie m-aţi asigurat de susţinerea Austriei pentru aderarea la spaţiul Schengen, iar în cadrul Conferinţei ministeriale a Forumului de la Salzburg de la Bucureşti, Austria şi-a dat acordul pe o declaraţie comună în care toţi membrii salutau susţinerea aderării României la spaţiul Schengen", mai scrie Bode.

Acesta îi transmite omologului austriac că nimeni nu a putut înţelege ce s-a întâmplat în două zile, de ce s-a schimbat fundamental poziţia Austriei, în condiţiile în care nu apăruse niciun element nou.

„Aţi tratat românii şi România într-o manieră nedreaptă, discriminatorie şi ilogică. Îmi pare rău să vă spun, dar modul acesta de conduită şi acţiune nu este adecvat pentru niciun om politic al Uniunii Europene", subliniază el.

Lucian Bode precizează că România rămâne ferm şi profund ataşată obiectivului de aderare la spaţiul Schengen, şi nu doar ministerul pe care îl conduce, ci şi celelalte structuri implicate în procesul de aderare vor continua să lucreze cu aceeaşi determinare şi aceeaşi încredere neclintită în valorile europene.

„Vă rog să le transmiteţi tuturor celor din subordinea dumneavoastră, cu care am avut o bună colaborare, tot respectul meu şi mulţumiri pentru efortul comun pe care îl facem pentru apărarea securităţii cetăţenilor europeni. Cel puţin faţă de subordonaţii dumneavoastră şi faţă de cetăţenii care v-au acordat un vot de încredere rămâneţi, domnule ministru, cu o datorie morală. Pentru că pe minciuni şi nedreptate nu se poate construi nimic măreţ şi durabil", încheie Bode.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel