Data publicării:

Transferurile de bani în euro vor avea loc în maxim 10 secunde. Ce lege europeană a fost adoptată

Autor: George Eduard Caramiciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
România are doar 12 luni pentru a implementa noua lege.

Miercuri, membrii Parlamentului European au adoptat noi reguli pentru a se asigura că fondurile transferate vor ajunge imediat în conturile bancare ale clienților de retail și ale întreprinderilor din întreaga Uniune Europeană.

Noua reglementare are ca scop asigurarea transferului rapid pentru clienții de retail și afacerile de pe teritoriul UE. În special IMM-urile nu vor trebui să aștepte trasnferul banilor, iar pe de altă parte se lucrează și la îmbunătățirea siguranței transferurilor. Băncile și alte furnizoare de servicii de plată (PSP-uri) vor trebui să se asigure că transferurile de credit sunt accesibile și procesate imediat. Textul, deja convenit cu statele membre ale UE, actualizează regulile actuale ale Zonei Unice de Plăți în Euro (SEPA).

Transfer instantaneu de credit

Un transfer instantaneu de credit ar trebui să fie executat indiferent de zi sau oră, iar banii trebuie să ajungă în contul destinatarului în decurs de zece secunde. Plătitorul ar trebui, de asemenea, să fie informat în decurs de zece secunde dacă fondurile transferate au fost sau nu puse la dispoziția destinatarului prevăzut.

Statele membre ale căror monede nu sunt euro vor trebui, de asemenea, să aplice regulile, acolo unde conturile oferă deja tranzacții regulate în euro, după un interval de tranziție mai lung. Va exista o derogare specială de la efectuarea plății în zece secunde pentru astfel de conturi în afara orelor de program, date fiind posibilele preocupări referitoare la accesul la lichidități în euro.

Siguranța clienților, penalități și sancțiuni

Pentru a garanta siguranța, furnizorii de servicii de plată ar trebui să aibă în loc măsuri robuste și actualizate de detectare și prevenire a fraudei, pentru a evita ca transferurile de credit să intre în contul greșit din cauza fraudelor sau erorilor. În acest sens, furnizorii de servicii de plată care operează în UE ar trebui să furnizeze imediat, fără taxe sau costuri suplimentare, un serviciu de verificare a identității destinatarului.

Ca o măsură suplimentară împotriva fraudei, furnizorii de servicii de plată ar trebui să permită clienților să stabilească un cuantum maxim pentru transferurile instantanee de credit în euro, care poate fi ușor modificat înainte de următorul transfer.

Dacă un furnizor de servicii de plată nu își îndeplinește obligațiile de prevenire a fraudei și acest lucru rezultă în daune financiare, un client poate cere compensații de la furnizorul de servicii, potrivit noilor reguli.

Furnizorii de servicii de plată care oferă transferuri instantanee de credit ar trebui, de asemenea, să verifice dacă vreunul dintre clienții lor este supus sancțiunilor sau altor măsuri restrictive legate de spălarea de bani și finanțarea teroristă.

Tarifele rămân aceleași

Tarifele aplicate de un furnizor de servicii de plată în ceea ce privește tranzacțiile de transfer instantaneu de credit în euro nu pot fi mai mari decât tarifele aplicate tranzacțiilor de transfer de credit "non-instant" în euro.

Michiel Hoogeveen (ECR, Olanda), principalul MEP, a declarat: „Regulamentul privind Plățile Instantanee marchează mult-așteptata modernizare a plăților în piața unică europeană. Clienții pot spune acum adio incomodității de a aștepta două sau trei zile lucrătoare pentru a avea acces la banii lor. Ne ținem de ceea ce oamenii și afacerile apreciază cu adevărat: transferarea banilor în decurs de 10 secunde oricând în timpul zilei.”

Următorii pași

Textul a fost adoptat cu 599 de voturi pentru, 7 împotrivă și 35 de abțineri.

Noile reguli intră în vigoare la 20 de zile de la publicare în Jurnalul Oficial al UE. Statele membre vor avea 12 luni pentru a aplica reglementarea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel