Transferul de date personale din Uniunea Europeană către SUA, aprobat printr-un ordin semnat de Joe Biden
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Transferul de date personale din Uniunea Europeană către SUA, aprobat printr-un ordin semnat de Joe Biden / Foto: Pixabay, de Tumisu
Transferul de date personale din Uniunea Europeană către SUA, aprobat printr-un ordin semnat de Joe Biden / Foto: Pixabay, de Tumisu
Joe Biden a semnat un ordin privind transferul de date personale din Uniunea Europeană către SUA.

Joe Biden a semnat vineri un ordin executiv privind transferul de date personale din Uniunea Europeană către SUA, schimb care este crucial pentru economia digitală, relatează Agerpres, citând AFP şi Reuters.

Semnarea decretului de către președintele american vine după ce în martie Washingtonul şi Bruxellesul au ajuns la un acord de principiu asupra acestui dosar şi va permite Comisiei Europene să înceapă propriul proces de ratificare, ce ar urma să dureze mai multe luni.

Garantarea confidenţialităţii şi protejarea libertăţilor civile



Secretarul american pentru comerţ Gina Raimondo a evocat într-o întâlnire cu presa "încununarea eforturilor comune de restabilire a încrederii şi a stabilităţii fluxurilor de date transatlantice", în timp ce comisarul european pentru comerţ Didier Reynders a salutat pe Twitter "o etapă importantă în hotărârea noastră de a restabili fluxuri de date transatlantice sigure şi libere".

Textul întăreşte măsurile vizând garantarea confidenţialităţii şi protejarea libertăţilor civile în programele americane de monitorizare ce vizează datele culese în Europa şi transferate sau găzduite pe celălalt mal al Atlanticului.

Este prevăzută de asemenea crearea unui mecanism independent şi constrângător care să le permită cetăţenilor statelor eligibile să ceară despăgubiri dacă estimează că datele lor personale au fost colectate ilegal de către serviciile de informaţii americane.

UE adoptă reguli istorice în domeniul tehnologiei. Bruxelles-ul vrea să pună capăt înșelătoriilor online

Legislatorii UE au adoptat, la începutul lunii iulie, regulile emblematice pentru a controla giganții tehnologici precum Google, Amazon, Apple, Meta și Microsoft, dar punerea în aplicare ar putea fi îngreunată de resursele limitate ale autorităților de reglementare. Pe lângă regulile cunoscute sub numele de Digital Markets Act (DMA), parlamentarii au aprobat și Digital Services Act (DSA), care impune platformelor online să facă mai mult pentru a limita conținutul ilegal pe internet.

Companiile se vor confrunta cu amenzi de până la 10% din cifra de afaceri anuală globală pentru încălcări ale DMA și 6% pentru încălcări ale DSA. Statele UE au ajuns la un acord politic cu privire la ambele cărți de reguli la începutul acestui an, lăsând câteva detalii de rezolvat în această perioadă.

Comisia Europeană a înființat un grup de lucru, cu aproximativ 80 de oficiali așteptați să se alăture, o mișcare criticată de unele voci. Luna trecută a fost lansată o licitație de 12 milioane de euro pentru căutarea de experți care să ajute în investigații și aplicarea conformității pe o perioadă de patru ani.

Șeful industriei UE, Thierry Breton, a încercat să abordeze preocupările privind aplicarea legii, spunând că echipele se vor concentra pe diferite probleme, cum ar fi evaluările riscurilor, interoperabilitatea serviciilor de mesagerie și accesul la date în timpul implementării regulilor. Autoritățile de reglementare vor înființa, de asemenea, un „Centru european pentru transparență algoritmică” pentru a atrage oamenii de știință în domeniul științei datelor pentru a ajuta la aplicarea legii. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel