Transelectrica a dat în judecată ANRE
Data publicării:
Autor: Mihai Ciobanu
WhatsApp
Transelectrica a dat în judecată ANRE pentru diminuarea tarifului reglementat de transport al energiei electrice.

Transelectrica a dat în judecată Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) pentru diminuarea tarifului reglementat de transport al energiei electrice printr-un ordin din 2014, ceea ce ar fi adus prejudicii de 138 de milioane de lei transportatorului de electricitate, potrivit raportului transmis, joi, Bursei de Valori Bucureşti, de către Transelectrica, cu ocazia publicării rezultatelor financiare. 

Reprezentanţii Transelectrica au arată că, în data de 26 iunie 2014, a fost emis Ordinul ANRE nr. 51, publicat în Monitorul Oficial nr. 474/27.06.2014, privind aprobarea tarifului mediu pentru serviciul de transport, a tarifului pentru serviciul de sistem şi a tarifelor zonale aferente serviciului de transport, practicate de Transelectrica. 

Ce reclamă reprezentanţii companiei

Valorile luate în calculul ratei reglementate a rentabilităţii (RRR) de către ANRE, conform Metodologiei de stabilire a tarifelor pentru serviciul de transport al energiei electrice, au determinat o valoare a RRR de 7,7%. În opinia Transelectrica, această rata de rentabilitate ar fi trebuit să fie de 9,87%. 

"CNTEE Transelectrica SA consideră că aplicarea prevederilor art. 51 din Metodologie prin stabilirea parametrului Beta (ß) la valoarea de 0,432 va determina prejudicierea financiară a societăţii prin scăderea rentabilităţii cu o valoare estimată de 138,4 milioane lei, având un impact semnificativ asupra intereselor financiare ale societăţii", se arată în raport. 

La termenul din 9 februarie 2016, instanţa de judecată a admis proba cu expertiza contabilă - specialitatea investiţii financiare şi alte entităţi de valori mobiliare, a prorogat discutarea probei cu expertiza tehnică - specialitatea electro-energetică, după administrarea probei cu expertiza contabila - specialitatea investiţii financiare şi alte entităţi de valori mobiliare. 

Instanţa a amânat judecarea cauzei 

La termenele din datele de 25 martie 2016, 22 aprilie 2016, 10 iunie 2016 şi 3 martie 2017 instanţa a amânat judecarea cauzei în lipsa raportului de expertiză tehnică. Termenul pentru finalizarea expertizei s-a stabilit pentru data de 25 septembrie 2018. 

Transelectrica, operatorul de transport şi sistem în sectorul energiei electrice, a afişat un profit net de 98,02 milioane de lei pentru primele şase luni din acest an, similar cu cel din aceeaşi perioadă a anului trecut, când a fost de 98,38 milioane de lei, potrivit raportului menţionat. 

În acelaşi timp, veniturile totale au fost în scădere cu 29%, de la 1,739 miliarde de lei, la 1,233 miliarde de lei. Cheltuielile totale au fost şi ele mai mici cu 30%, de la 1,610 miliarde de lei, la 1,121 miliarde de lei. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel