Tranșa patru din PNRR, condiționată de creșterea vârstei de pensionare la 70 de ani. Marius Budăi: Nu găsesc alte explicații, mi se pare halucinant
Ministrul Muncii, Marius Budăi, califică drept ”halucinant” ceea ce găsește în PNRR pe segmentul pensiilor, un aspect fiind creșterea vârstei de pensionare la 70 de ani, măsură introdusă de România în proiect și care condiționează alocarea de bani europeni.
”Mi-am pus mie însumi de foarte multe ori întrebarea: Au trimis la Bruxelles lucruri aberante fără să știe ce trimit? Sau au trimis cu bună-credință, urându-i pe cetățenii români? Nu găsesc alte explicații, mi se pare halucinant. Noi nu trăim nici în Germania, nici în Franța, nici în Spania, speranța noastră de viață nu este aproape de speranța de viață a cetățenilor din Vest. S-a pus carul înaintea boilor. Eu vă spun foarte clar, sub nicio formă nu putem accepta asemenea cerere” a spus Marius Budăi, la Antena 3.
Ministrul Muncii a explicat că sunt două mențiuni distincte: ”Egalarea vârstei de pensionare la femei, care, până în ianuarie 2030, vor ajunge cu vârsta de pensionare la 63 de ani, ca apoi, până în 2035 să fie egalată vârsta de pensionare. După această vârstă, după 65 de ani, am spus foarte clar că nu susținem acest lucru (majorarea peste 65 de a vârstei de pensionare, până la 70 de ani n.r.)”.
Social-democrații se tem de ”tulburarea” societății
”Dacă acei oameni care au scris PNRR erau curioși să citească măcar o singură dată legislația în vigoare, aceasta prevede că și în prezent poți să muncești până la ce vârstă dorești - și peste 65 de ani- și că poți beneficia de anumite facilități, de anumite bonusuri dacă dorești să rămâi prins doar în câmpul muncii. Nu văd de ce să înlocuim ceva care deja funcționează cu lucruri care pot tulbura societatea” consideră ministrul social-democrat.
Întrebat care dintre tranșele PNRR sunt condiționate de aceste modificări, Marius Budăi a răspuns că este vorba despre cererea de plată numărul patru. În aceste momente, urmează să se închidă cererea de plată numărul doi. ”Nu vom accepta și nu vom face creșterea obligatorie a vârstei de pensionare peste 65 de ani, pentru că dreptul la muncă există, este garantat de Constituție, putem munci până la ce vârstă ne dorim, dar tot în Constituție există și dreptul la pensie. Dacă cetățeanul român a contribuit muncind până la 65 de ani, nu poți să-i iei dreptul de pensie”.
În aceste zile, în Franța, este o adevărată revoltă socială, cu aproape un milion de francezi în stradă, supărați pe creșterea vârstei de pensionare. Emmanuel Macron s-a prăbușit în fața francezilor în timp ce împotriva Guvernului au fost depuse două moțiuni de cenzură, vineri. Reforma pensiilor din Franța prevede creşterea graduală a vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani.
În România, vârsta standard de pensionare pentru femei este de 61 de ani și 9 luni, urmând să crească la 63 de ani până în luna ianuarie 2030. Pentru bărbați, vârsta standard de pensionare este de 65 de ani.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News