”Trăim într-un paradox”. Carmen Tocală, președinte FRB, despre antrenori: ”Am preferat să luăm modele de afară... pot antrena extraordinar, dar nu știu dacă ajung la sportivul nostru”
Data publicării:
Autor: Cristian Cîșleanu
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Preşedintele Federaţiei Române de Baschet, Carmen Tocală, a vorbit despre tendința echipelor din România de a avea antrenori străini și diferențele dintre sportivi în funcție de regiunea din care provin.

„Am preferat să luăm modele de afară, care modelele de afară nu știu exact sociologia poporului român, pot antrena extraordinar, dar nu știu dacă ajung la sportivul nostru așa cum ar putea (n.r. antrenorii români). (...) Într-adevăr, avem foarte mulți antrenori străini, problema noastră este că și antrenorii noștri își doresc să se ducă să se specializeze într-o zonă în care nu ne regăsim noi ca și abilități, ca și aptitudini. 

Foarte mult am împrumutat din școala sârbească, una dintre cele mai puternice din lume, rămâne de văzut dacă jucătorii noștri sunt la fel ca jucătorii sârbi. Depinde ce scoatem seara, dacă ne căutăm aspirinele și papucii noaptea când ne trezim sau suntem războinici și vrem să ne batem, că nu suntem totuși la fel.

Sportivii sunt diferiți în funcție de regiune

Acum noi ne confruntăm cu o problemă, o analiză arată faptul că sportivii noștri din Moldova noastră, nu din Republica Moldova, nu sunt la fel cu cei din Dobrogea, da, linia este unitară, dar hai să diferențiem puțin în funcție de cum arată jucătorii, de cum se dezvoltă jucătorii sau din centrul țării, care ei sunt cu alte, ca să spun eu așa, capacități de luptă față de ce avem noi.

Mental coaching-ul și psihologia trebuie să fie de bază în acest moment pentru întreaga societate, și noi nu avem încă dar suntem pe drumul cel bun.

Trăim într-un paradox, până la 15 ani avem majoritare cluburile private și sunt campioane naționale, după 16 ani sunt cluburile publice, nu multe state au între privat și public, adică LPS-urile, CSS-urile. LPS-urile, CSS-urile sunt în austeritate bugetară, antrenorii raportează la inspectorate și nu federației. Ei sunt între noi și sistemul de învățământ, noi trebuie să-i ajutăm în permanență și așa trebuie să fie, nu dacă avem nevoie de performanță.

Puterea este influențată financiar

Pe de altă parte, performanța la seniori se traduce, și îmi cer scuze că îndrăznesc să spun, puterea este dată de bani. Dacă ai bani, ai jucători mai scumpi, ceea ce înseamnă valoare, valoarea este dată de statistică, de puncte, de apărare, de recuperări și assist-uri și tot, aceea nu se cumpără, nu se vinde, aceea se arată. Dar banii sunt și echipele sunt stabile financiar la acest moment”, a declarat Carmen Tocală, preşedintele Federaţiei Române de Baschet.

Urmărește emisiunea completă aici:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel