Data actualizării:
Data publicării:

Traian Crețu, o somitate în domeniul fizicii. Corina Crețu: Așa a fost soarta. A murit foarte devreme

Autor: DCNews Team | Categorie: Politica
WhatsApp

Profesorul Traian I. Creţu, tatăl Corinei Crețu, a fost o somitate în domeniul fizicii. 

Într-un interviu acordat în exclusivitate la DC News Live, comisarul european și-a amintit de părintele său.

"Îmi lipsește tata, Traian Crețu. Tata a fost un geniu în domeniul fizicii nucleare. A murit tânăr, la 58 de ani. Mă uit acum că am o bibliotecă întreagă de culegeri pe care nu știu când le-a scris avându-ne și pe noi, având familie. Era un om foarte apreciat. A lucrat la Politehnică. Și-a luat doctoratul cu distincția "Summa cum laudae" la Dresda. Așa a fost soarta, a murit foarte devreme", a spus Corina Crețu la interviurile DC News.

"Am și eu nostalgiile mele legate de școală. Le urez succes elevilor și mai transmis un mesaj: cheia dezvoltării unui om stă în educație și caracter. Sunt oameni educați, dar care nu au caracter - aceștia mai pot să progreseze, dar cei care nu au educație, mai devreme sau mai târziu se va vedea. Este vorba de a acumula acele cunoștințe generale care să te facă apt să faci față unor provocări", a mai zis Corina Crețu.

Răspunsul integral îl găsiți mai jos:

  

Youtube video image

Traian Crețu și-a început studiile universitare la Facultatea de Fizică, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca şi le-a continuat la Facultatea de Inginerie Fizică, Universitatea Tehnică din Sankt Petersburg. După obţinerea titlului de inginer în inginerie fizică, fizică nucleară, a fost încadrat ca asistent universitar la Catedra de Structura Materiei, Facultatea de Fizică, Universitatea din Bucureşti, de unde, după scurt timp, şi-a continuat studiile pentru doctorat la Instituţul de Fizică Aplicată, Universitatea Tehnică din Dresda. Aici şi-a susţinut teza de doctorat în "Spectroscopie nucleară", fiind declarat doctor inginer cu distincţia "Summa cum laudae".

Întors în ţară, a ajuns conferenţiar universitar la Departamentul de Fizică al Universităţii "Politehnica" din Bucureşti, iar în anul 1980 a fost promovat profesor universitar.

"Profesorul Traian I. Creţu, care a frecventat şcolile conduse de academicianul Ioffe (la Sankt Petersburg) şi de profesorul von Ardene (la Dresda), a căutat şi a reuşit, de la catedră, să transmită tinerelor generaţii dragostea faţă de meseria aleasă, faţă de muncă. An de an, profesorul Traian I. Creţu căuta să predea lecţiile de curs astfel încât de fiecare dată să se depăşească pe sine însuşi. Deşi pentru unii pare important faptul că în activitatea pe care o au trebuie să-i depăşească pe alţii, practica vieţii arată că cei mai mulţi au dat rezultate deosebite dacă şi-au imprimat acest mod nobil de a fi: "în activitatea noastră să ne depăşim pe noi înşine", aşa cum a procedat profesorul Traian I. Creţu", își amintea Prof. univ. dr. ing. Ion M. Popescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel